Vojne vježbe

Hrvatska šalje vojne pozive, mobilizira se šest pukovnija

Sci-Tech / Tehnologija | 28. 07. 2017. u 06:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojni pozivi koji su proteklih tjedana poslani vojnim obveznicima diljem Hrvatske uzbunili su hrvatske građane koji su i putem društvenih mreža pitali o čemu se radi i što ti pozivi znače. Kako su iz Ministarstva obrane izvjestili Novi list, riječ je o samo jednoj fazi ustrojavanja šest pješačkih pukovnija pričuve Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zasad se pozivi šalju osobama koje su takozvana razvrstana pričuva, odnosno onima koji su ili služili vojni rok, ili bili u Domovinskom ratu u borbenim jedinicama, ili završili dragovoljno vojno osposobljavanje. Ukratko, onima koji imaju već određenu vojnu specijalnost.

Pozivi se šalju osobama do 55 godina starosti, a za potrebe šest pukovnija bit će potrebno 9.000 pričuvnih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Kako se ne može pouzdano znati jesu li svi koji su upisani u vojnu evidenciju i vojno sposobni, pozivi su poslani za ukupno 15 tisuća osoba. Što znači da će se njih šest tisuća ipak "provući" bez poziva u pričuvne pukovnije.

Na dva područja će već ove godine krenuti i ozbiljniji poslovi ustrojavanja pješačkih pukovnija. Tako će u Splitu, koji pokriva 5. pukovnija, i Zagrebu s 1. pukovnijom tijekom listopada i studenog ove godine biti odrađena obuka "ključnog osoblja i kritičnih vojno stručnih specijalnosti".

Radi se o osposobljavanju od četiri dana, a uz to će desetodnevnu obuku proći i jedna pješačka satnija iz formacije bojne (dakle, ne samostalna). Pješačka satnija inače je formacijski red veličine malo više od 100 vojnika. Tako će u Zagrebu i Splitu početkom jeseni biti organizirana vojna vježba.

Koliko će to sve koštati? Iako se radi o pričuvnom sastavu, i u tom slučaju treba pripremiti odoru, oružje i svu drugu opremu. Plus deset dana pripremati dodatna jela kod obuka pješačkih satnija.

Prema podacima MORH-a, za ovu godinu predviđeno je oko milijun i pol kuna iz državnog proračuna.

Kako se neslužbeno doznaje, to bi trebalo biti dovoljno za obuku oko 150 ljudi, već spominjanih obveznika iz Zagreba i Splita. Čitav posao, predviđeno je, nastavlja se i sljedećih godina, dok se ne ustroji kompletnih šest pješačkih pričuvnih pukovnija, koje bi u slučaju potrebe značile devet tisuća pješaka više.

No, ostaje pitanje nadoknade za poslodavce koji zasigurno neće blagonaklono gledati na sve te vojne vježbe, piše Novi list.

 

Kopirati
Drag cursor here to close