Innopolis

Građevinski robot diže kuću za tjedan dana

Takav robot se ne mora podešavati za određenu površinu zgrade. Potrebni su samo stupovi s koloturima i čeličnom užadi na određenoj udaljenosti.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 06. 2020. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Sveučilištu Innopolis je u tijeku rad na građevinskom robotu koji funkcionira pomoću užadi te može podizati zgrade tehnologijom 3D tiska, objavio je portal Russia Beyond.

"Korištenje ovog robota skraćuje trajanje radova i broj ljudi na gradilištu, jer više nije potrebno imati veliku ekipu radnika. Prema našim proračunima, građevinski robot za tjedan dana može napraviti kuću na kat širine 15 i dužine 15 metara", kaže Aleksandar Maloljetov, zamjenik rukovoditelja Centra za kompetencije Nacionalne tehnološke inicijative "Tehnologije komponenata robotičke tehnike i mehatronike".

Takav robot se ne mora podešavati za određenu površinu zgrade. Potrebni su samo stupovi s koloturima i čeličnom užadi na određenoj udaljenosti.

Zatim se specijalni kalup napuni građevinskom smjesom, podese se parametri i počinje proces tiska pomoću zapovjedne ploče.

Ova tehnologija ima i određena ograničenja. Stupovi su visoki 8 metara, tako da robot može praviti samo jednokatne objekte.

Rad na ovom robotu traje već duže od pola godine. Taj bi posao po planu trebalo biti okončan do 2022. godine, navodi Russia Beyond.

Video: Тросовый робот
Kopirati
Drag cursor here to close