Da olakša korisnicima

Google Maps ulazi i u zatvorene prostore

Indoor Live View snimat će prostore kao što su trgovački centri, zračne luke i druge javne zatvorene površine.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 04. 2021. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnoviji post na Googleovom blogu navodi mnoštvo ažuriranja pokrenutih umjetnom inteligencijom (artificial intelligence AI) koja će se tijekom godine objavljivati na Google Maps, a vjerojatno najzanimljivija među njima je Indoor Live View.

Google Maps već su neko vrijeme implementirali značajku koja koristi mnoštvo snimki Street Viewa kako bi odredila određene upute i prekrila ih preko živih snimaka s korisnikova fotoaparata Live View, stvarajući time alat za usmjeravanje proširene stvarnosti (augmented reality AR).

Indoor Live View radi na istom principu, ali u zatvorenim lokacijama, kao što su trgovački centri, zračne luke i druge javne zatvorene površine.

Prema Googleu, nova značajka “može korisniku pomoći u pronalaženju najbližeg dizala, pokretnih stepenica, mjesto za prihvat prtljage, mjesta za prijavu, blagajne, toalete, bankomata i još mnogo toga”, javlja Bug.

Dostupna je verzija i na iOS i na Android aplikacijama, ali za sada samo u u Chicagu, Long Islandu, Los Angelesu, Newarku, San Franciscu, San Joseu i Seattlu, u Tokiju i Zürichu će biti dostupna slijedećih mjeseci, a nakon toga i u drugim gradovima po svijetu.

Zahvaljujući primjeni umjetne inteligencije Google Maps sada donosi i informacije o vremenskim uvjetima kao i prognozama za određenu lokaciju, pa i informacije o kvaliteti zraka u nekom području (pod uvjetom da postoji obližnji Air Stanica s indeksom kvalitete [AQI]).

Informacije o vremenskim prilikama bit će dostupne postupno u dijelovima svijeta a do kraja godine bit će globalna usluga, a informacije o kvaliteti zraka za sada su predviđene u SAD, Indiji i Australiji.

Ekološki svjesni korisnik Google Mapsa uskoro će moći odabrati rutu za putovanje vozilom na temelju izračuna manje potrošnje goriva i, odnosno niže emisije ugljika. To će Google izračunati na temelju gustoće prometa i nagiba ceste. Ta će usluga “kasnije ove godine” stići u SAD na Androidu i iOS-u, s ostalim zemljama nakon toga.

Od lipnja Google Maps će korisnika obavijestiti vozi li se zonama niskih emisija na lokacijama i gradovima u svijetu koja imaju takva ograničenja te je li korisnikovo vozilo dopušteno u određenoj zoni. Ta će usluga doći u Njemačku, Nizozemsku, Francusku, Španjolsku i Veliku Britaniju…

Usto, i niz drugih usluga bit će dostupno za iOS i Android aplikacije tijekom godine, uključujući poboljšanja detalja preuzimanja i dostave robe iz trgovina i pružatelja usluga, kao i ažuriranja načina Asistent vožnje.

Kopirati
Drag cursor here to close