Apricot

Facebook i Google će položiti podmorski kabel za internet dug 12.000 kilometara

Kabel dug 12.000 kilometara će povezivati Japan, Tajvan, Guam, Filipine, Indoneziju i Singapur, a istovremeno će imati konfiguraciju koja nudi fleksibilnost.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 08. 2021. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem poboljšanja povezanosti internetom i pouzdanosti u azijsko-pacifičkoj regiji, kompanije Facebook i Google će zajedno realizirati izuzetno važan projekt.

Radi se o projektu nazvanom Apricot, koji podrazumijeva polaganje podmorskog kabela. Ova mreža bi trebala biti operativna do 2024. godine, a njen zadatak je da poboljša i konekciju između Azije i Sjeverne Amerike.

Osim spomenutih kompanija, u projektu sudjeluju i neki drugi regionalni igrači. Kabel dug 12.000 kilometara će povezivati Japan, Tajvan, Guam, Filipine, Indoneziju i Singapur, a istovremeno će imati konfiguraciju koja nudi fleksibilnost. Kabel će podržavati brzinu prijenosa podataka veću od 190 terabita po sekundi.

Ranije ove godine je Facebook najavio drugi projekt podmorskog kabela koji se sastoji od dva trans-pacifička kabela, a to su Echo i Bifrost koji će spajati Singapur i Sjevernu Ameriku te povećati kapacitet prometa za 70 posto na ovoj ruti. Zajedno će ovi kabeli zadovoljiti rastuću potražnju za širokopojasnim, 4G i 5G uslugama u Aziji.

Facebook se udružio s Googleom za Echo kabal, ali ne i za Bifrost, prenose agencije.

Prvi podmorski kabel položen je 1858. godine za slanje telegrafskih poruka, a za taj projekt je bila potrebna podrška američke i britanske vlade. Međutim, u proteklim godinama se ovakvim projektima bave privatne kompanije.

Google ima mrežu od 18 podmorskih kablova koji omogućavaju pristup cloud uslugama ove tvrtke s bilo kojeg dijela svijeta.

Facebook je nedavno najavio još jedan podmorski kabel kako bi poboljšao konekciju u Africi.

Nakon problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa, projekti podmorskih kabela su ubrzani, a 80 posto njih financiraju Google i Facebook.

Oko 98 posto globalnog internet prometa se odbija putem podmorskih kabela, a što je online aktivnost veća, to je veća i potreba za bržim i stabilnijim internetom.

Kopirati
Drag cursor here to close