Je li kasno?

Facebook će slati obavijesti o objavama koje su uklonjene zbog dezinformacija o koroni

Korisnici Facebooka koji komentiraju objave o COVID-19, a koje se zbog lažnih informacija naknadno uklone, dobivat će posebne obavijesti o tome.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 12. 2020. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da Facebook uklanja objave s lažnim informacijama vezanima za COVID-19 nije novost, ali ta će društvena ubuduće korisnicima koji ispod takvih objava pišu komentare, dijele ih dalje ili jednostavno samo lajkaju, slati obavijesti o uklanjanju tih istih objava, stoji u izvješću Fast Companyja.

Nova značajka koju Facebook uvodi slat će korisniku obavijest o tome da je objava koju je komentirao, podijelio ili lajkao (ili sve od navedenog) uklonjena.

Ako korisnik klikne na obavijest (klikom miša ili dodirom na zaslonu mobitela) Facebook će ga preusmjeriti na stranicu na kojoj se nalazi snimka zaslona te objave s kratkim pojašnjanjem zašto je uklonjena.

Na toj stranici nalazit će se i edukativne poveznice o COVID-19 ali i druge mogućnosti, poput sugestije da korisnik više ne slijedi izvor te objave, javlja Zimo.

Riječ je o novoj ekspanziji Facebookvih mjera borbe protiv dezinfomarcija na toj mreži. Prethodno su problem lažnih informacija rješavali oglasom na zidu korisnika koji su imali interakciju s objavama koje su uklonjene.

Ti oglasi su zbunjivali korisnike koji pak nisu znali na što se točno odnose pa je Facebook odlučio promijeniti pristup.

No stječe se dojam da je Facebookov novi pristup stigao gotovo godinu dana prekasno. Jer bavijesti korisnicima ne pobijaju lažne informacije, a ne odnose se niti na objave koje su naknadno označene za provjeru činjenica.

To znači da se manje opasne dezinformacije i dalje nesmetano mogu širiti tom mrežom (i dalje).

Teorije zavjere oko cjepiva protiv COVID-19 šire se već mjesecima, a Facebook je tek u prosincu odlučio uklanjati povezane objave. Stoga se nameće pitanje je li sve što trenutno čine premalo ili zapravo prekasno?

Kopirati
Drag cursor here to close