Istraživanje pokazalo

Evo koje tehnološke kompanije najviše znaju o vama

Prikupljanje informacija o korisnicima prisutno je u tehnološkoj industriji, no ne iskorištavaju ga svi jednako. Novo istraživanje pokazuje što sve korisnici prihvaćaju kada se slože s uvjetima korištenja
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 11. 2020. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživači iz analitičarske kuće Clario zapitali su se znaju li korisnici koje sve podatke daju na korištenje tehnološkim kompanijama, društvenim mrežama, online trgovinama, mobilnim aplikacijama i drugim servisima, kada se slože s njihovim uvjetima korištenja.

Sve tehnološke kompanije obrađuju određene privatne podatke, no ne čine to svi u jednakoj mjeri niti te podatke koriste u iste svrhe, pa je stoga vrlo korisno pogledati rezultate istraživanja koje su nedavno ovi analitičari objavili.

Velik broj mobilnih aplikacija i web stranica na kojima posjetitelji olako prihvaćaju sve uvjete korištenja obrađuje podatke kao što su ime i prezime, datum rođenja i e-mail adresa, no neke društvene mreže iz svojih podataka izvlače i informacije kao što su preferencije glede sporta, hobija ili kućnih ljubimaca, podatke o tjelesnoj težini i visini, ili navike spavanja, kupovine i, naravno, lokacijske podatke.

Na prvom mjestu su po broju različitih podataka o korisnicima koje prikupljaju i obrađuju Facebookove društvene mreže, Facebook i Instagram, a slijede ih aplikacije za traženje romantičnih partnera Tinder i Grindr, a potom Uber i fitness aplikacija Strava.

Svi oni prikupljaju podatke o korisničkim hobijima, navikama, tipu uređaja koji koriste, zaposlenju, lokaciji, te prijateljima na društvenim mrežama, javlja Bug.

Nakon prvih deset servisa koji najviše koriste podatke slijedi niz od njih još 30-ak koji odreda, osim osnovnih podataka i kontakata, koriste i podatke o bankovnim računima, adresi, fiksnom i mobilnom broju telefona.

Zanimljivo, Facebookov WhatsApp se našao tek na 48. mjestu liste jer od privatnih podataka koristi tek e-mail adresu, ime, broj telefona i tip uređaja kojim se korisnik služi.

Najmanje privatnih podataka prema ovom istraživanju za svoj rad treba stranica za odrasle Pornhub, koja o svojim posjetiteljima bilježi tek tip uređaja i podatke o privatnim interesima ljudi.

Raspon korištenja dostupnih podataka varira od preko 70%, koliku "glad" za podacima ima Facebook, pa sve do manje od 6% iskorištenih podataka za servise na dnu ljestvice.

Kopirati
Drag cursor here to close