Sa M3 čipom

Apple predstavio nova ''strašno brza'' računala

Apple je održao konferenciju “scary fast” na kojem su predstavili novu generaciju čipova, kao i nova računala.
Sci-Tech / Tehnologija | 31. 10. 2023. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su prije mjesec dana mrežom kružile informacije kako je Apple za ovu godinu gotov s konferencijama te da više ne namjeravaju predstavljati nove proizvode, Cook i ekipa ipak su imali drukčije planove. Za jučerašnji dan najavili su event koji su prigodno nazvali “scary fast”, čime su aludirali na novu generaciju svojih M čipova koji su se pokazali prilično superiornim u odnosu na konkurenciju.

Predstavljene su tri verzije čipova iz serije M3 te nova generacija iMacova i MacBookova Pro koje pokreću ti čipovi. Pored osnovnog modela čipseta M3, dostupan je i model M3 Pro koji je 40 posto brži, dok je čipset M3 Max brži čak 250 posto.

Osim same brzine, Apple je s novim čipovima veliki naglasak ovog puta stavio na grafiku koja je najbolja na Macovima do sada, a treba spomenuti i kako baterije na prijenosnicima u kombinaciji s M3 čipovima mogu izdržati 22 sata rada, javlja Zimo.

Video: Apple

Apple je predstavio dvije verzije prijenosnika MacBook Pro s novim čipovima. Model s dijagonalom ekrana od 14 inča bit će dostupan u konfiguraciji sa sva 3 čipseta, dok će model sa 16-inčnim ekranom biti dostupan samo s čipovima Pro i Max.

Cijena, naravno, nije jeftina i iznosi od 1599 dolara za 14-inčni MacBook Pro, odnosno 1999 dolara za model s jačim procesorom. Prijenosnik s ekranom dijagonale 16 inča dostupan je po cijeni od 2499 dolara s čipom M3 Pro, dok cijena za modele s čipom M3 Max još nije objavljena. Naravno, kako je riječ o najjačem čipu, ona će biti veća u odnosu na ostale modele.

Prijenosnici dolaze s Mini Led ekranima, 1080p kamerama i sustavom od 6 zvučnika, a još jedan novitet jest nova boja tako da će svi koji žele crni MacBook Pro sada doći na svoje.

Video: Apple

Treba naglasiti kako će osnovni model 14-inčnog MacBooka Pro zamijeniti postojeći osnovni model ovog računala sa starim čipsetom te na njemu više nema Touch Bara.

Osim prijenosnika, Apple je nadogradio i stolna računala. U ponudi i dalje imaju samo modele s dijagonalom ekrana od 24 inča, iako se spominje da za sljedećih godinu-dvije pripremaju i 32-inčni iMac. Novi iMacovi sada imaju 4,5 retina ekrane, 1080p FaceTime kameru i šest zvučnika s podrškom za Dolby Atmos. Bit će dostupni u više boja, uz početnu cijenu od 1299 dolara.

Svi prijenosnici i Macovi na američkom tržištu bit će dostupni od 7. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close