Stigla naplata

Apple mora platiti 25 milijuna eura zbog namjernog usporavanja iPhonea

Apple koji je 2017. godine, priznao da zaista usporava starije verzije iPhone uređaja, izdao je priopćenje da je taj problem riješen regulativom.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 02. 2020. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple mora platiti kaznu 25 milijuna eura jer je tajno usporavao starije verzije iPhonea.

Kaznu je nametnula francuska konkurencija i čuvar potrošača koji je otkrio da kupci nisu bili obaviješteni o ovim mjerama tvrtke. Čuvar je naveo da korisnici nisu upozoreni da ažuriranje iOS sustava (10.2.1 i 11.2) može usporiti njihove uređaje.

Apple koji je 2017. godine, priznao da zaista usporava starije verzije iPhone uređaja, izdao je priopćenje da je taj problem riješen regulativom.

Pored kazne koja je donesena zbog "obmanjujuće komercijalne prakse kojom se zavaravaju potrošači" tvrtka Apple će na svojoj stranici morati postaviti priopćenje o ovom problemu na francuskom jeziku u trajanju od mjesec dana, prenosi Independent.

Prošle godine, Apple je obećao da će biti iskreniji s potrošačima o tome koliko i kada će usporavati starije verzije svojih uređaja. Iz tvrtke tvrde da ovaj potez zapravo treba produžiti život uređajima, a ne navoditi potrošače da kupe noviji model.

Ovaj se problem pojavi svaki put kad Apple izbaci noviju verziju svog iOS operativnog sustava. Tvrtka se ispričala 2017. godine i ubacila dodatak koji omogućava korisnicima da isključe alat za upravljanje performansima.

"Svi su naši postupci uvijek u službi korisnika, ne mogu to dovoljno naglasiti. Možda smo trebali biti jasniji, ali naši su postupci uvijek dobronamjerni", izjavio je Tim Cook, izvršni direktor Applea, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close