Isporuke

Invazija robota malo je usporila

Pad isporuka robota zabilježen je u prošloj godini i u Meksiku, za 25 posto, na 3.263, dok su u Kanadi stagnirale, zadržavši se nešto iznad 3.000.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 02. 2020. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Invazija robota malo je usporila u prošloj godini jer su američke kompanije prvi puta od 2015. zakočile tempo automatizacije pogona zbog pada proizvodnje pod utjecajem trgovinskih ratova i slabije potražnje. Isporuke su lani u SAD-u pale više od 16 posto, na 23.758 strojeva, pokazali su podaci Udruge za unapređenje automatizacije.

Pad isporuka robota zabilježen je u prošloj godini i u Meksiku, za 25 posto, na 3.263, dok su u Kanadi stagnirale, zadržavši se nešto iznad 3.000.

Glavni je cilj američkog predsjednika Donalda Trumpa potaknuti proizvođače da vrate poslove u SAD, po svoj prilici uz podršku novog vala automatizacije i robotike koja bi im omogućila da uspješnije konkuriraju jeftinijoj radnoj snazi u Kini i drugim zemljama s nižim troškovima rada.

Čini se ipak da je taj trend zasijenilo usporavanje aktivnosti u cijeloj industriji.

Potpredsjednik Udruge za unapređivanje automatizacije Alexander Shikany smatra ipak da će usporavanje vjerojatno biti kratkotrajno. Narudžbe novih robota u Sjevernoj Americi, pokazatelj koji ukazuje koliko će strojeva biti instalirano u idućim mjesecima, povećane su u prošloj godini za 1,6 posto, na 29.988, kazao je Shikany.

Najveći pokretač toga rasta bio je skok narudžbi proizvođača automobila za više od 50 posto, koji po Shikanyju uključuju robote u ulaganja u novi val automobilske tehnologije.

Tako je američki proizvođač automobila General Motors nedavno objavio da će uložiti 2,2 milijarde dolara u izgradnju električnih kamiona i autonomnih električnih vozila u tvornici na području Detroita, podsjeća Reuters, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close