Najbolja linija dosad

VIDEO | Predstavljena nova linija iPhonea 15

Sci-Tech / Tehnologija | 12. 09. 2023. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je službeno predstavio novu liniju iPhonea 15. Predstavljeni su iPhone 15, iPhone Plus, iPhone Pro i iPhone Pro Max. Novi modeli iPhonea dolaze s novim priključkom - USB-C, kako se i očekivalo.

Novi čipset, kažu iz Applea, predstavlja veliki napredak u odnosu na prethodne modele. Poboljšana je energetska učinkovitost, a posebno se ističe i podrška za Ray tracing. Grafički procesor sada je 20 posto brži. Apple tvrdi da je iPhone 15 Pro najbolja platforma za mobilne videoigre na svijetu.

iPhone 15 Pro i Pro Max

Oba modela imaju kućište od titana zbog kojeg su lakši i izdržljiviji. Mobiteli dolaze s ekranima dijagonale 6.1 i 6.7 inča.

iPhone 15 Pro i Pro Max dobivaju Action Button. Riječ je o gumbu smještenom s bočne strane koji omogućuje korisnicima da lakše utišaju zvuk na mobitelu, upale bljeskalicu, fotografiraju... Odnosno, korisnici mogu sami odlučiti za što će se ta tipka koristiti. Apple ističe i novu StandBy značajku koja pretvara iPhone u stolni sat.

iPhone 15 Pro i Pro Max imaju 3-nanometarski A17 Bionic Pro čipset s novim GPU-om. Apple tvrdi da je riječ o najjačem mobilnom čipsetu na tržištu.

iPhone 15 Pro također će imati mogućnost automatskog detektiranja portreta. Uz glavni senzor, tu je i 12-megapikselni 3X telefoto senzor na Pro modelu. iPhone 15 Pro Max dobiva 12-megapikselni 5x telefoto senzor od 120 mm. Poboljšan je i 12-megapikselni ultraširoki senzor.

ProRes videozapisi mogu se snimati u 4K rezoluciji, a predstavljena je i značajka Spatial Video koja dolazi samo s Pro modelima.

iPhone 15

iPhone 15 dolazi s Dynamic Islandom, opcijom dosad rezerviranom samo za modele Pro. Dijagonala ekrana iznosi 6.1 inča za iPhone 15, odnosno 6.7 inča za model Plus, a oba modela dolaze s OLED ekranima. Dizajn kućišta je zaobljeniji i nema više oštrih i ravnih rubova.


iPhone 15 ima novi sustav kamera koji predvodi 48-megapikselni glavni senzor otvora blende f/1.6. Tu je i 12-megapikselni 2X telefoto senzor koji za snimanje videa ima značajku Continuous Zoom. Tijekom predstavljanja naglasak je stavljen na kvalitetu portreta, odnosno kažu da kod novog modela više nije potrebno posebno aktivirati portretni mod, već to sustav radi sam.

Novi iPhone 15 koristi A16 Bionic čipset kakav je imao i prošlogodišnji iPhone 14 Pro.

Cijene

Iako se nagađalo da bi Apple mogao povisiti cijenu za Pro modele, ostale su iste kao i lani - iPhone 15 Pro počinje od 999 dolara (doduše, s pohranom od samo 128 gigabajta, što je premalo za ovako moćnu kameru), dok Pro Max starta od 1099 dolara (s 256 GB memorije). Kod nas bi trebalo očekivati da će 15 Pro koštati oko 1300 eura nadalje, a 15 Pro Max od oko 1450 eura nadalje.

Novi punjači

Jedna od dobrih vijesti jest to što su zahvaljujući upornosti europskih birokrata u Appleu bili prisiljeni odreći se svog patentiranog utora za punjenje "lightning" i na iPhone staviti USB-C, isti onaj utor kakav koriste apsolutno svi drugi proizvođači. To znači da će biti puno jednostavnije pronaći punjač za iPhone, da ne spominjemo i jeftinije, te da ćemo moći koristiti samo jedan kabel za praktički sve naše potrebe.

Appleovi korisnici sada mogu koristiti iste USB-C punjače za napajanje svojih iPhonea, iPada i Mac računala.

Kopirati
Drag cursor here to close