''Aerodrom u zanimljivoj dolini''

Hoće li biti više ovakvih noćnih slijetanja u Mostar?

Boran Pivčić, prvi časnik posade Croatia Airlinesovog zrakoplova Dash 8 Q400 snimio je noćno slijetanje na mostarski aerodrom
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 02. 2022. u 12:20 Z.S. | Bljesak.info
Instrument Guidance System (IGS) Approach for RWY 34 at Mostar • OMO/LQMO

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska zračna luka nije se mogla pohvaliti svrsishodnošću zadnjih godina. Mnogo obećanja na kraju nije urodilo plodom, ali neka nada u ponovno oživljenje prometa opet tinja.

Hercegovačko-neretvanska županija izdvojila je nešto više od osam milijuna KM za razvoj Zračne luke Mostar, a početni milijun KM uplaćen je ovaj tjedan. Sredstva će omogućiti gradu da stimulira dva avioprijevoznika. Županija bi trebala uplatiti dodatni milijun kasnije ove godine, s tim da će još dva milijuna KM biti osigurana 2023., odnosno 2024. godine.

Tko bi mogli biti potencijalni avioprijevoznici koji bi uzlijetali i slijetali u Mostar? Možda Air Dolomiti, talijanski regionalni prijevoznik i podružnica Lufthanse s glavnim čvorištima Frankfurt i München. Aviokompanija je ranije izrazila interes za opsluživanje regije preko Ljubljane i može se pohvaliti flotom od petnaest Embraerovih aviona.

Također, Wizz Air ima baze u Sarajevu i Tuzli, a također održava operacije iz Banja Luke. Stoga je očekivati da bi preko Mostara bili zainteresirani razvijati posao i na jugu zemlje.

Lokalne vlasti u Mostaru već su sklopile ugovor s Eurowingsom o vraćanju sezonskog poslovanja iz Dusseldorfa 30. lipnja, koji će trajati do kraja kolovoza. Prijevoznik će također dobiti naknadu za letove, a kako tvrde iz uprave zračne luke Mostar, potpuno operativna zračna luka je od strateškog općeg interesa. Svakako da katastrofalno zvuči podatak kako je u prošloj godini mostarski aerodrom primio samo 1.940 putnika.

Vjerujemo kako će županijski milijuni ipak pokrenuti stvari s mrtve točke, a piloti još nekog avioprijevoznika snimati ovako lijepe i informativne video uratke.

Kopirati
Drag cursor here to close