Ekološka osviještenost

Galaxy za planetu

Recikliranje je jedan od načina za spas planete, a evo kako to radi Samsung
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 08. 2022. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tehnološki div Samsung, osim što je sinonim za najnaprednije uređaje s područja potrošačke elektronike, također je i ekološki osviještena kompanija koja kontinuirano dokazuje da ekološka osviještenost ide ruku pod ruku kvaliteti i vizualnoj privlačnosti.

Iz ove kompanije objavili su da je od najave vizije "Galaxy za planetu" ostvaren napredak ka ispunjenju ciljeva na polju održivosti do 2025. godine u sektoru mobilnog poslovanja, čime je tržišni lider potvrdio svoju fokusiranost ne samo na tehnološki napredak, već i na inovacije vezane za tehnologiju okrenutu ka ljudima i životnoj sredini. Među ključnim inicijativama su razvoj i uključivanje recikliranih materijala u proizvode, izrada više ekološke ambalaže i novi život za starije Samsung Galaxy uređaje, kako bi se smanjio elektronski otpad.

Novi život plastike

Kombinirajući održivost i inovacije, kompanija Samsung Electronics razvila je novi materijal, koji plastici iz priobalnih područja daje novi život, jer se koristi za različite Galaxy uređaje. Napravljen od odbačenih ribarskih mreža iz oceana, upotreba ovog materijala označava još jedan korak na putovanju "Galaxy za planetu", čiji je cilj da ekološki otisak svede na minimum i pomogne u promoviranju održivijih načina života.

Foto: PR / Galaxy za planetu

Ovi uređaji predstavljaju njihove stalne napore ka eliminiranju jednokratne plastike i široj upotrebi drugih ekološki prihvatljivih materijala, kao što su reciklirana ambalaža (PCM) i reciklirani papir, a od prve upotrebe za seriju Galaxy S22 u februaru ove godine, danas postoji jedanaest Galaxy uređaja koji sadrže iskorištene ribarske mreže kao materijal, uključujući i serije Book2 Pro i Galaxy Tab S8.

Nalaženjem nove namjene odbačenih ribarskih mreža za materijal visokih performansi za Galaxy tehnologiju, Samsung pomaže da se efekti zagađenja plastikom svedu na minimum - svake godine se odbaci 640.000 tona ribarskih mreža koje zagađuju svjetska mora.

Inspiracija za druge

Samsung sada koristi i 100 posto recikliranog papira za ambalažu nekih od svojih vodećih proizvoda, a zahvaljujući tome kompanija će moći uštedjeti količinu jednaku 51.000 stabala sa serijom Galaxy S22 i novom Galaxy Z serijom.

Samsung je također smanjio obim ambalaže za Galaxy Z Flip4 za 52,8 posto i za Galaxy Z Fold4 za 58,2 posto u poređenju s prvom generacijom Galaxy sklopivih telefona. Smanjenjem obima ambalaže svakog uređaja, Samsung umanjuje svoj ekološki otisak u transportu ovih jedinica kamionima, avionima i brodovima, a kompanija procjenjuje da ovo smanjenje obima ambalaže odgovara smanjenju emisija ugljika od transporta za oko 10.000 tona do kraja 2022. godine.


Pored stalnog razvoja ambalaže za vodeće pametne telefone, Samsung će proširiti ekološku ambalažu i na druge kategorije proizvoda i nastaviti biti inspiracija svima da štite planetu Zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close