Spaceship

VIDEO | Nakon lansiranja eksplodirala i raspala se najveća raketa u povijesti

Letjelica od 120 metara viša je od Kipa slobode i lansirana je iz baze SpaceX-a Boca Chica u Texasu.
Sci-Tech / Svemir | 20. 04. 2023. u 15:54 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SpaceX Elona Muska iz drugog je pokušaja lansirao najveću raketu u povijesti Starship, nakon što je prije dva dana lansiranje otkazano u zadnji tren.

Letjelica od 120 metara viša je od Kipa slobode i lansirana je iz baze SpaceX-a Boca Chica u Texasu.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirsku letjelicu Starship za prijevoz astronauta na Mjesec krajem 2025.. Misija poznata kao Artemis III prva je takva od završetka programa Apollo 1972. godine.

Starship se sastoji od 50-metarske svemirske letjelice dizajnirane za prijevoz posade i tereta koja se nalazi na 70 metara visokoj pogonskoj raketi Super Heavy.

Zajedno nazvane Starship, svemirska letjelica i raketa Super Heavy nikad nisu lansirane zajedno, iako je bilo nekoliko suborbitalnih testnih letova same letjelice.

Video: Replay! SpaceX launches Starship and Super Heavy for first time, ends in RUD

NASA će prevesti astronaute u Mjesečevu orbitu u studenom 2024. pomoću vlastite rakete Space Launch System (SLS), koja se razvija više od desetljeća.

Raketa Starship vinula se visoko, ali došlo je do problema prilikom odvajanja Starshipa od Super Heavy rakete pri povratku pa je cijela letjelica na kraju eksplodirala u zraku.

"Kao da samo lansiranje leta nije već dovoljno uzbudljivo, Starship je doživio brzo i neplanirano rastavljanje prije odvajanja od rakete", tvitali su iz SpaceX-a nakon testiranja.

Elon Musk se javio nekoliko minuta nakon lansiranja i eksplozije najjače rakete na svijetu na Twitteru. Čestitao je kolegama i rekao da su "puno naučili" u pripremi za svoje sljedeće lansiranje, za koje je rekao da će se dogoditi za nekoliko mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close