Znanost vas treba

Traže se volonteri za slušanje zvijezda

Belgijski znanstvenici traže volontere koji će ”slušati zvijezde” i pomoći u otkriću i kategorizaciji novih zvijezda i sazviježđa.
Sci-Tech / Svemir | 11. 01. 2022. u 08:15 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgijski znanstvenici traže volontere koji će ”slušati zvijezde” i pomoći u otkriću i kategorizaciji novih zvijezda i sazviježđa.

Na Internet stranici, koju su astronomi belgijskog Univerziteta Leuven kreirali za projekt pod nazivom ”AstroSounds”, navedeno je kako se astronomija ne sastoji samo od promatranja, već i da zvijezde, poput glazbenih instrumenata mogu vibracijama stvarati zvuk.

Rečeno je kako će biti provedeni eksperimenti može li ljudsko uho razlikovati zvukove koje proizvode zvijezde.

Znanstvenica Univerziteta Leuven Katrien Kolenberg kazala je kako pojedine zvijezde vibracijama mogu proizvoditi zvuk kao divovska zvona, koja ljudsko uho ne može čuti.

Kolenberg je kazala kako zvijezde mogu vibrirati ili odjekivati poput divovskih zvona, te iako ih ljudsko uho ne može direktno čuti, to može biti vidljivo u promjeni svjetla koje dolazi iz zvijezda, koje kasnije može biti pretvoreno u zvuk.

Dodala je kako tako može biti moguće raspoznati zvijezde.

Osvrnula se i na način na koji će zvijezde biti slušane te cilj projekta.

“I zvijezde su, poput Sunca, divovske lopte plina. Imaju posebne karakteristike koje proizvode posebne zvukove. Omogućavanjem većem broju ljudi da sluša različite tipove zvijezda možemo otkriti koliko je snažno ljudsko uho za podatkovnu analizu”, rekla je Kolenberg.

Kopirati
Drag cursor here to close