Zadnji put je eksplodirala

Lansirana najjača raketa u povijesti, eksplodirala u drugoj fazi

SPACEX je drugi put pokušao uspješno lansirati Starship, najjaču ikad konstruiranu raketu. I uspio je - Starship je uspješno lansiran, nije došlo do eksplozije i stigao je u svemir.
Sci-Tech / Svemir | 18. 11. 2023. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Space X je drugi put pokušao uspješno lansirati Starship, najjaču ikad konstruiranu raketu. I uspio je - Starship je uspješno lansiran, nije došlo do eksplozije i stigao je u svemir.

Prošli put, lansiranje je završilo eksplozijom.

SpaceX je prvotno planirao lansiranje u petak ujutro, ali tijekom inspekcije prije lansiranja, tvrtka je otkrila problem s mehanizmom jednog od rešetkastih kormila rakete, koji su potrebni za upravljanje. SpaceX je odmah zamijenio dio.

Starship je SpaceX-ov transportni sustav sljedeće generacije za istraživanje dubokog svemira, koji tvrtka razvija kako bi odvela ljude i teret na Mjesec, Mars i dalje.

No iako je izašla iz zemljine atmosfere kontakt s letjelicom je izgubljen ubrzo nakon polijetanja. Raketa je trebala letjeti 90 minuta u svemir, no kontakt je izgubljen deset minuta nakon polijetanja, objavila je kompanija.

„Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo.

 

Sistem Starship uspio je poletjeti mnogo dalje od prvog pokušaja u travnju, ali je na kraju završio još jednom eksplozijom.

Raketa i svemirska letjelica sigurno su se podigle s platforme, a uspješno su se upalila sva 33 motora. Tokom posljednjeg pokušaja više motora se prerano ugasilo.

Zatim su se dio s motorima i svemirska letjelica Starship uspješno odvojili, a Starship je upalio svoje motore i odgurnuo se. Taj proces završio je uništavanjem odvojenog sustava s raketama, koji je eruptirao u plamenu loptu iznad Meksičkog zaljeva. No letjelica Starship uspjela je nakratko nastaviti svoje putovanje.


Nekoliko minuta kasnije, međutim, SpaceX nije uspio ponovno dobiti signal iz letjelice. I kompanija je potvrdila na svom livestreamu da je bila prisiljena pokrenuti samouništenje Starshipa.

 

Podsjetimo, SpaceX, čiji je vlasnik Elon Musk, uspješno je lansirao Starship u travnju ove godine, ali je raketa nakon nekoliko minuta eksplodirala u zraku.

Raketa visoka 120 metara lansirana je na prvi probni let bez posade sa SpaceX-ovog poligona Starbase istočno od Brownsvillea u Teksasu.

SpaceX se nadao da će u najboljem slučaju letjeti 90 minuta. Međutim, nakon manje od četiri minute leta gornja faza rakete nije se odvojila od donje i letjelica je eksplodirala.

Video: SpaceX Launches Second Starship Flight Test
Kopirati
Drag cursor here to close