Okreće se Starshipu

SpaceX prestaje s proizvodnjom sadašnjih putničkih kapsula

Sveukupno će u upotrebi ostati tek četiri višestruko iskoristive putničke svemirske kapsule Crew Dragon, namijenjene lansiranju raketom Falcon 9, a sve buduće napore usmjerit će ka novoj letjelici.
Sci-Tech / Svemir | 30. 03. 2022. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica uprave SpaceX-a, Gwynne Shotwell, izjavila je ovoga tjedna za Reuters kako je njihova kompanija obustavila daljnju proizvodnju putničkih svemirskih kapsula Crew Dragon.

Ovim kapsulama su, podsjetimo, nakon ere Space Shuttlea, prvi američki astronauti u svemir lansirani s američkog tla. Letjeli su na Međunarodnu svemirsku postaju, ali je isti model kapsule bio iskorišten, i bit će ponovno, za svemirske turističke letove civila.

U Muskovoj svemirskoj kompaniji već neko vrijeme velik novac ulažu u projekt Starship, višestruko iskoristive rakete koje imaju potencijal služiti kao orbitalne letjelice, ali i one koje će ljude odvesti na Mjesec i Mars.

Odluka o prestanku proizvodnje kapsula Crew Dragon, koje se lansiraju Falconom 9, bitna je utoliko što signalizira da će se SpaceX još više okrenuti razvoju Starshipa kao glavnog i jedinog njihovog svemirskog broda za prijevoz ljudi.

Budućnost SpaceX-a ovisi o Starshipu i njegovom uspjehu, no ne samo njihova. Naime, NASA je angažirala SpaceX da za njih izradi posebne verzije ove rakete koje bi poslužile za spuštanje ljudi na Mjesec u sklopu projekta Artemis. Logično je, stoga, da će se resursi okrenuti daljnjem razvoju nove i napredne rakete, koja će svojim mogućnostima moći zamijeniti, Falcon 9, Falcon Heavy i kapsule Crew Dragon.

Što se tiče Crew Dragona, u upotrebi će ostati postojeće četiri kapsule, posljednja od kojih se upravo sastavlja. SpaceX će nastaviti s proizvodnjom rezervnih dijelova za njih, budući da će ih s vremena na vrijeme trebati obnoviti.

U slučaju da se u budućnosti pojavi potreba, kompanija će imati mogućnost izraditi i dodatne kapsule – no, za sada to nije slučaj. Glavni klijent za prijevoz astronauta ovom kapsulom ostaje NASA, koja njome planira u doglednoj budućnosti prometovati na relaciji Zemlja-ISS, javlja Bug.

 

Kopirati
Drag cursor here to close