Dosad najkvalitetniji snimak

Snimljen radio signal udaljen devet milijardi svjetlosnih godina od Zemlje

Signal je detektiran jedinstvenom valnom dužinom poznatom kao "linija od 21 centimetar" ili "vodička linija", koju navodno emitiraju neutralni atomi vodika.
Sci-Tech / Svemir | 22. 01. 2023. u 21:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radio signal udaljen devet milijardi svjetlosnih godina od Zemlje snimljen je na dosad najkvalitetnijem snimku, priopćio je u petak Space.com, a prenose Nezavisne.

Signal je detektiran jedinstvenom valnom dužinom poznatom kao "linija od 21 centimetar" ili "vodička linija", koju navodno emitiraju neutralni atomi vodika.

Signal koji je uhvatio Giant Metrewave radio teleskop u Indiji mogao bi da znači da znanstvenici mogu početi istraživati formiranje nekih od najranijih zvijezda i galaksija, navodi se u izvještaju.

Istraživači su otkrili signal iz "galaksije koja stvara zvijezde" pod nazivom SDSSJ0826+5630, koji je emitiran kada je 13,8 milijardi godina star Mliječni put - galaksija u kojoj se nalazi Zemlja - bila stara samo 4,9 milijardi godina.

"To je ekvivalent osvrtu na prošlost od 8,8 milijardi godina", rekao je autor i kozmolog Arnab Čakraborti.

Galaksije navodno emitiraju svijetlost u širokom opsegu radio valnih dužina. Ali donedavno, radio valovi valne dužine od 21 cm su snimani samo iz obližnjih galaksija.

"Galaksija emitira različite vrste radio talasa. Sve do sada, bilo je moguće samo snimiti ovaj signal iz obližnje galaksije, ograničavajući naše znanje na galaksije bliže zemlji", rekao je on.

Signal je omogućio astronomima da izmjere sadržaj gasa u galaksiji i pronađu masu galaksije.

Kopirati
Drag cursor here to close