"Dajte nam uvjete i gledajte čudo"

Mostarci ne odustaju: BiH bi do lipnja trebala lansirati prvi satelit u Svemir

"Dajte nam uvjete i gledajte čudo. Zamislite koliko ovo volimo kada sve radimo besplatno. Još imamo entuzijazam za ovo", dodao je Hadžiomerović.
Sci-Tech / Svemir | 20. 02. 2023. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina bi do polovice 2023. godine trebala lansirati svoj prvi satelit u Svemir.

Satelit je poklon Indijske svemirske agencije za Svemirsku asocijaciju jugoistočne Europe (SESA), koju osim BiH čine i Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Hrvatska, pojašnjava za "Nezavisne novine" Anes Hadžiomerović iz Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT).

Volonterski rad 

"Do polovine ove godine, pošto smo potpisali strateško partnerstvo s Indijskom svemirskom agencijom, planiramo da lansiramo satelit. Oni su nam poklonili taj satelit povodom 75 godina neovisnosti Indije. Oni planiraju da tada lansiraju 75 satelita, točnije tri rakete po 25 satelita, među kojima će biti i naš", kaže Hadžiomerović.

Raketa koja će nositi prvi satelit u svemir s ovog prostora trebalo je bude lansirana još krajem prošle godine, ali je zbog određenih problema to odloženo.

"Sada ovo željno iščekujemo. Kolega iz Novog Sada je bio na sastanku s kolegama iz Indije, a za mjesec dana bi opet trebalo da idu u Indiju. Tada ćemo saznati završne pojedinosti", navodi Hadžiomerović.

Na ovaj način će regija zapadnog Balkana ući na mapu razvoja svemirskog programa svijeta, ali je i dalje, kako ističe Hadžiomerović, ova regija daleko od najbogatijih zemalja svijeta, prvenstveno po pitanju novca koji se ulaže u razvoj tehnologija nužnih za osvajanje i iskorištavanje svemira.

"Mi i dalje ovo radimo volonterski. Pojedinačno mi nismo toliko jaki da sami možemo parirati NASA, ESA, Indijskom svemirskoj agenciji, ali zajedničkim radom i dijeljenjem onoga što imamo ovdje vrlo je značajno. Imamo u planu da se širimo ka Mađarskoj, Rumunjskoj, a imamo informacije da žele da se pridruže i Grčka i Albanija", ističe Hadžiomerović za "Nezavisne novine".

Plan i program 

Prema njegovim riječima, osnivanje jugoistočne svemirske asocijacije bila je jedna od najboljih odluka koju su mogli donijeti, jer će se tek pokazati kolika je ekonomska opravdanost u istraživanju svemira.

"Svemirski program nije samo odlazak ljudi u svemir. Tu ima dosta drugih stvari. Korist je za ekonomiju, nova radna mjesta, prosperitet", kaže Hadžiomerović, dodajući da je jedna od ključnih pogodnosti i rad na edukaciji kadrova, prvenstveno djece i mladih, koji su pokazali ogromno zanimanje za projekte iz ove oblasti.

"Radimo i nastavni plan i program, želimo da to bude u srednjim i osnovnim školama. Godine 2021. je naš tim u sklopu natjecanja Međunarodne robotičke olimpijade FGC 2021 pustio svoj prvi nanosatelit u nebo. Jednostavno, učilo bi se kako sateliti rade, koji podaci mogu iz njih da se dobiju i slično", kaže rukovoditelj CERIT-a.

"Dajte nam uvjete i gledajte čudo. Zamislite koliko ovo volimo kada sve radimo besplatno. Još imamo entuzijazam za ovo", dodao je Hadžiomerović.

Razvoj svemirskog programa 

Kada je u pitanju podrška nadležnih, on ističe da je najzvučnija ona koja dolazi iz Crne Gore gdje je premijer te države Dritan Abazović obećao pomoć za razvoj svemirskog programa.

"Ja sam uspio do sada razgovarati s Veleposlanstvom SAD u BiH, upoznao sam ga s našim budućim aktivnostima. Želimo da se uključe i premijeri i vlade svih država koje su članice SESA", naglašava Hadžiomerović.

Značajno je reći i da će CERIT predsjedavati ovom organizacijom u iduće četiri godine jer je Upravni odbor SESA odredio da će sjedište biti u BiH.

Inače, SESA - Southeast European Space Association (Svemirska asocijacija jugoistočne Europe), čine CERIT - Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara (BiH), Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada (Srbija), Montenegro Space Research iz Podgorice (Crna Gora), Adriatic Aerospace Association iz Zagreba (Hrvatska) i Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja (Sjeverna Makedonija).

Kopirati
Drag cursor here to close