Meteorit

Senzacija iz Svemira kod Viteza

Gromadu, koju čini uglavnom više od 90 posto željeza, nosili smo i na analizu pomoću uređaja koji skenira i daje vrlo precizan sastav gromade.
Sci-Tech / Svemir | 14. 02. 2023. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Grbavac iz Viteza najvjerojatnije je pronašao najveći meteorit u BiH u zadnjih stotinu godina, objavio je Srećko Stipović u još jednoj svojoj reportaži.

''Zanimljivo je da je prije desetak godina bh meteorska mreža, federalni meteorološki zavod i druge službe zabilježili prolazak meteora iznad Sarajeva koji je kako su tada stručnjaci predvidjeli pao na tromeđu Zenice, Bugojna i Travnika. Ovaj koji je Ivan pronašao pao je na ratnu crtu razgraničenja između HVO-a i ABiH i težak je šest kilograma'', navodi Stipović.

Istina teren su pretraživali i demineri federalne civilne zaštite. Gromadu, koju čini uglavnom više od 90 posto željeza, nosili smo i na analizu pomoću uređaja koji skenira i daje vrlo precizan sastav gromade.

''Čak dvadesetak elemenata osim željeza nalazi se u najvjerojatnije meteoritu među kojima ima i onih plemenitih metala'', navodi Stipović.

Video: Pronašao najveći meteorit u BiH u zadnjih stotinu godina
Kopirati
Drag cursor here to close