Don't look up

Europski astronomi nakratko su mislili da će nas nagodinu pogoditi asteroid

Samo mjesec dana nakon što je na Netflix stigao film Don't look up, znanstvenici Europske svemirske agencije morali su se suočiti s prvim dijelom njegovog scenarija u stvarnom životu
Sci-Tech / Svemir | 05. 03. 2022. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

6. siječnja ove godine, samo mjesec dana nakon premijere filma Don't look up, astronomi u centru za koordinaciju oko objekata bliskih Zemlji (Near-Earth Object Coordination Centre, NEOCC) imali su prilike proživjeti jedna dio njegovog scenarija u stvarnom životu. Srećom, nakon nekoliko tjedana potvrđeno je kako nema razloga za zabrinutost.

Priča, dakle, počinje otkrićem novog Zemlji bliskog asteroida, kodnog imena 2022 AE1, promjera od oko 70 metara. Kako je riječ o asteroidu nezanemarive veličine, zabrinutost su kod znanstvenika izazvale prve kalkulacije. Naime, promatranje tijekom prva tri dana od otkrića dalo je predviđenu putanju asteroida koja se izravno križa s onom Zemljinom – s potencijalnim udarom u naš planet već 4. srpnja sljedeće godine.

Tako je počeo i film

Asteroid je odmah dobio vrlo visok rezultat na Palermo ljestvici, onoj koja kvantificira potencijalni rizik od sudara sa Zemljom. Rezultat je isprva bio -1,5, ali se popeo i do -0,66. Službene vrijednosti iznad -2 trenutačno nose tek dva asteroida, pa je ovaj bio potencijalno najopasniji svemirski objekt kojeg poznajemo (sve na ovoj ljestvici ispod -2 smatra se bezopasnim, a prijeđe li vrijednost na pozitivnu stranu, govorimo o mogućim vrlo ozbiljnim posljedicama).

Potom je uslijedila dodatna "drama". Naime, u tjednu od 12. do 19. siječnja astronomi nisu mogli pratiti asteroid 2022 AE1, budući da ga je Mjesec sakrivao svojim sjajem na noćnom nebu. Tijekom tog tjedna asteroid se udaljavao od Zemlje i postajao sve tamnijim za promatranje. No, ubrzo je stigla i dobra vijest – već prvo promatranje nakon što se Mjesec "maknuo s puta", 20. siječnja, pokazalo je kako putanja asteroida nije onakva kakvu su prvi izračuni pokazali, piše bug.hr.

Povećanjem preciznosti mjerenja vjerojatnost udara u Zemlju pala je na nulu, a početkom srpnja 2023. ovaj će asteroid proći pored Zemlje na udaljenosti od oko 10 milijuna kilometara.

Deset godina nije bilo ovakvog slučaja

Ovakav proces otkrivanja, potvrde i rafiniranja izračuna putanje relativno je uobičajen. Otkriće novog asteroida obično se dobiva snimanjem tek jedne točke na nebu. Potom su potrebna dodatna opažanja kako bi se njegova orbita preciznije predvidjela. Jedino što je bilo neobično u ovom slučaju jest što su prva tri dana mjerenja dala zaista visoke vjerojatnosti udara, kakve se viđaju tek jednom u nekoliko godina. Ovakav događaj, potvrdili su astronomi, nisu imali već više od 10 godina.

2022 AE1 sada je službeno klasificiran kao asteroid u Zemljinoj blizini, čiji bi udar mogao biti na razini Tunguske eksplozije 1908. godine. Orbita mu se kreće između 2,27 i 0,667 astronomskih jedinica, a traje 1,78 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close