NASA ga kritizira

Elon Musk otkrio ambiciozne planove za SpaceX-ov Starship

Plan prema kojem će ljudi postati međuplanetarna vrsta krajnji je cilj SpaceX-a, a ključnu ulogu u tome ima i novi svemirski brod predstavljen ovoga vikenda.
Sci-Tech / Svemir | 30. 09. 2019. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Starship Mk1, prvi prototip novog svemirskog broda SpaceX-a, predstavljen je javnosti u noći sa subote na nedjelju u pogonima ove kompanije u mjestu Boca Chica u Teksasu. Elon Musk je, točno na 11. obljetnicu prvog SpaceX-ovog orbitalnog leta, održao prezentaciju u kojoj je govorio o razvoju Starshipa.

Prvi sljedeći cilj, rekao je, bit će probni let ovog prototipa, koji će se nastaviti na uspješne "skokove" njegovog prethodnika, Starhoppera, javlja Bug.

Starship Mk1 trebao bi u narednih mjesec ili dva dosegnuti visinu od oko 20 kilometara, a za to vrijeme SpaceX već razvija verzije Mk2 i Mk3 – sve s ciljem da (ma kako ludo zvučalo, napomenuo je Musk), ova letjelica dosegne Zemljinu orbitu već u narednih šest mjeseci.

Prvo orbita, onda dalje

Kako bi jednog dana Starship, kao najsnažnija raketa u povijesti čovječanstva, mogao ponijeti terete od čak 150 tona i stotinjak članova posade do Mjeseca ili Marsa, bit će ga potrebno puniti gorivom "u letu". SpaceX za to ima rješenje – u orbiti će pojedinu letjelicu dočekati drugi Starship u kojem će se nalaziti oko 1.200 tona goriva, i koje će biti moguće prepumpati u onaj svemirski brod koji će napustiti orbitu i uputiti se prema drugim destinacijama.

Orbitalni prototip Starshipa koji je Musk predstavio izrađen je od nehrđajućeg čelika. Promjer mu je 9, visina oko 50 metara, a masa prazne rakete je oko 200 tona (plan je smanjiti masu do oko 100 tona). Na njemu su postavljena tri raketna motora Raptor, modela kakav je testiran na Starhopperu.

Starship će se u konačnici sastojati od prostora za teret i putnike, te posebnog potisnika koji će se u letu odvajati od samog svemirskog broda nakon što ga "dostavi" u orbitu. Cijela raketa bit će tako visoka oko 118 metara, a moći će imati do 37 motora tipa Raptor.

Dakako, Starship će u potpunosti biti moguće upotrijebiti više puta, kako za međuplanetarna putovanja tako i za kraće rute – od jednog dijela zemaljske kugle do drugoga. Vrijeme između letova bit će skraćeno na najmanju moguću mjeru, pa se spominje čak i mogućnost obavljanja više letova unutar jednog dana.

Kritika iz NASA-e

Šef NASA-e Jim Bridenstine netom prije ovog predstavljanja javnosti se obratio kratkom izjavom. U njoj je naveo kako se veseli SpaceX-ovim najavama, ali ih je i podsjetio kako komercijalni projekt slanja posade u svemir, na kojem su angažirali Muskovu kompaniju, kasni već nekoliko godina. NASA očekuje jednaku razinu entuzijazma i fokus na investicije koje dolaze od američkih poreznih obveznika, obrecnuo se Bridenstine, očito nezadovoljan činjenicom da je Musk više orijentiran na svoje privatne snove nego na planove nacionalne svemirske agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close