New Shepard

Bezosovu raketu uskoro ćete moći lansirati i iz vlastitog dvorišta

Raketa New Shepard svemirske kompanije Blue Origin dobila je svoju službenu maketu – 66 puta umanjenu plastičnu raketu koja je sposobna više puta poletjeti u nebo.
Sci-Tech / Svemir | 01. 09. 2021. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svemirski turistički letovi imaju, osim očigledno, zarade, cilj inspirirati mlade generacije da se zainteresiraju za svemir, tehnologije i istraživanja nepoznatoga.

U skladu s time privatna svemirska kompanija u vlasništvu Jeffa Bezosa, Blue Origin, u suradnji s proizvođačem hobističkih raketa Estes, lansirala je na tržište model svoje rakete New Shepard.

Ovakvom se raketom Bezos s prvim putnicima ovoga srpnja vinuo do visine od nešto preko 100 kilometara i dotaknuo "rub svemira", dok će modelom rakete svi kupci moći uživati u svojim privatnim lansiranjima.

Doduše, neće ona ići tako visoko niti će moći na put ponijeti teret, ali za zabavu i ovo bi trebalo biti dovoljno.

 

Model rakete New Shepard načinjen je u omjeru 1:66, a uz njega se isporučuje i lansirna rampa, elektronički kontroler te paket modelarskih raketnih motora za više lansiranja. Raketa je duga 26,3 centimetra, promjer joj je 4,5 cm, a teži 113 grama.

Nakon 10-ak minuta sastavljanja trebala bi biti spremna za let do visine od oko 120 metara, pa potom na tlo sletjeti uz pomoć padobrana promjera 38 cm.

Namijenjena je svima starijima od 12 godina, a prednarudžbe je moguće obaviti putem ove stranice.

Cijena iznosi 110 američkih dolara za cijeli set ili 70 dolara samo za raketu bez lansirne rampe i ostalih dodataka, dok će isporuke započeti u studenome, javlja Bug.

Kopirati
Drag cursor here to close