TOI-4603b

Astronomi su upravo pronašli kozmičku topovsku kuglu

Sci-Tech / Svemir | 01. 04. 2023. u 07:18 N1 Hrvatska

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Astronomi su pronašli kozmičku topovsku kuglu. Oko zvijezde udaljene nekih 730 svjetlosnih godina kruži egzoplanet veličine Jupitera, no njegova gustoća šokira. Astronomi su otkrili da ovaj planet, imena TOI-4603b, ima masu jednaku čak trinaest Jupitera.

To znači da je ovaj planet tri puta gušći od Zemlje i preko devet puta gušći od Jupitera. Nalazi se vrlo blizu zvijezdi oko koje kruži – njegova orbita iznosi tek 7.25 dana, piše Science Alert.

Ovaj planet tako pripada u malenu, ali važnu kategoriju svjetova koji su u suprotnosti svemu što znamo o formaciji i evoluciji planeta.

''To je jedan od najmasivnijih i najgušćih dosad otkrivenih divovskih planeta”, napisao je tim astronoma pod vodstvom Akankshe Khandelwal iz Indije.

''Ovo je vrijedan dodatak populaciji od manje od pet gigantskih planeta u regiji smeđih patuljaka manje mase i planeta velike mase koju trebamo više istražiti kako bismo shvatili procese njihove formacije.''

Tijelo TOI-4603b prvi put je primijetio NASA-in teleskop TESS, koji proučava dijelove neba u potrazi za blijedim, regularnim “rupama” u svjetlosti zvijezda koje sugeriraju da se tamo nalazi egzoplanet. Podaci TESS-a sugerirali su da se radi o planetu čiji radijus iznosi 1.042 puta radijusa Jupitera, a oko svoje zvijezde on proputuje u nešto manje od tjedan dana.

Opširnije na N1

Kopirati
Drag cursor here to close