Sveučilište u Mostaru

Više od 80 znanstvenika na dijalogu u Mostaru

Konferencija je održana kroz četiri panela kroz koja su se prožela različita izlaganja mladih znanstvenika iz njihovih područja, a koji su ponudili savjete te smjernice za unaprjeđenje struke.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 05. 2023. u 18:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

IV. Međunarodna znanstveno - stručna konferencija ''Mladi znanstvenici u dijalogu'' okupila je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru više od 80 izlagača iz Estonije, Austrije, Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Dekan Filozofskog fakulteta Dražen Barbarić kazao je kako je prvobitna ideja za pokretanje ovakvog tipa konferencije bila znanstveno upoznavanje i suradnja mladih ljudi, priopćeno je u ponedjeljak s ovog fakulteta.

''Iz godine u godinu konferencija je rasla i danas smo došli do međunarodne razine. Uključenost naših partnera iz Republike Hrvatske je od velike važnosti, nadam se da ćemo i dalje privlačiti što veći broj mladih znanstvenika, istraživača i doktoranada'', istaknuo je dekan Barbarić.

Dekanica Akademije za umjetnost i kulturu te voditeljica Doktorske škole Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Helena Sablić Tomić smatra kako je to jedina doktorska škola u kojoj se spajaju dijalozi iz humanističkog, društvenog i umjetničkog područja.

''Danas je dobro kada na početku svog znanstvenog razmišljanja dolazimo do suprotnih ideja i suprotnih stavova. Jednostavno je nešto interpretirati, ali argumentirano ulaženje u dijalog je nešto što treba ne samo znanstvenicima nego i umjetnicima'', navela je ona.

Uime članova Organizacijskog odbora konferencije obratio se i predsjednik Marijan Tustonja.

''Zahvaljujući ljudima koji me okružuju uspjeli smo u relativno kratkom roku iznijeti ovu konferenciju na ovako visokoj razini s izuzetno impozantnim brojkama suorganizatora, prijavljenih i aktivnih sudionika'', podvukao je Tustonja.

Plenarno izlaganje je održala prof. Montserrat Pintado sa španjolskog Sveučilišta Santiago de Compostela na temu ''International Relations at a crossroad: Young researchers as bridge builders''.

Dijelom konferencijskog sadržaja bile su i dvije radionice namijenjene doktorandima s ciljem usavršavanja znanja i vještina prilikom studiranja na doktorskom studiju.

Prvu radionicu održao je doc. dr. sc. Josip Šimić na temu: ''Znanstvena komunikacija i objavljivanje znanstvenih radova'', do je drugu radionicu održala doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić na temu: ''Digitalna pristupačnost za bolje iskustvo učenja''.

Konferencija je održana kroz četiri panela kroz koja su se prožela različita izlaganja mladih znanstvenika iz njihovih područja, a koji su ponudili savjete te smjernice za unaprjeđenje struke.

Partneri i suorganizatori konferencije su Doktorska škola Sveučilišta J. J. Strossmayera, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Sjever, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u J. J. Strossmayera, Edukacijski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera, zaključeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close