Muški svijet

Priča s Bljeska proglašena najboljom

Na natječaj su pristigla 54 rada iz 43 medija, a, kako je rečeno na dodjeli nagrada, najviše ih je pristiglo iz sfere on-line medija.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 12. 2017. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča Anamarije Jelonjić, novinarke portala Bljesak.info, o zlostavljanju žena proglašena je najboljom pričom na natječaju kojeg su organizirali Udruženje BH novinari i Asocijacija XY uz podršku UN Women ureda u BiH.

Priča pod naslovom ''Zlostavljanje žena: Ovo je muški svijet'' nagrađena je u kategoriji on-line medija, a govori o činjenici kako u većini slučajeva muškarci nasilnici nastave živjeti lagodnijim životom.

Foto: PR / Anamarija Jelonjić, novinarka portala Bljesak.info napisala je najbolju priču


Na natječaj su pristigla 54 rada iz 43 medija, a, kako je rečeno na dodjeli nagrada, najviše ih pe pristiglo iz sfere on-line medije.

Na dodjeli nagrada koja je održana u UN zgradi u Sarajevu, prisutne je uvodnim govorom pozdravio predstavnik UN Women ureda u BiH David Saunders.

On je naglasio da je, u vremenu kada mediji senzacionalistički izvještavaju, od izuzetne važnosti prepoznati one novinare i novinarke koji se drže profesionalnih standarda i o nasilju nad ženama i djevojčicama izvještavaju etički:

Foto: PR / Nagrađeni novinari

''Zajedno sa našim partnerima želimo nagraditi vaše napore. Prema istraživanju koje smo 2016. godine proveli, samo je 20% analiziranog medijskog sadržaja kada je riječ o nasilju nad ženama i djevojčicama propitivalo stereotipe i rodnu neravnopravnost kao uzroke nasilja. Ovom nagradom želimo da vas motiviramo da budete primjer koji će drugi pratiti'', rekao je on.

PR Asocijacije XY Dajana Pašić rekla je kako je nasilje društveni i zdravstveni problem koji pogađa sve građane naše zemlje bez obzira jesu li direktno izloženi nasilju ili ne.

''Brojna istraživanja u našoj zemlji pokazuju da pojedini normativi doprinose nasilju. Upravo je to razlog da naše djelovanje sa ciljem sprečavanja i prevencije nasilja proširimo i na najvažnije saveznike a to su mediji'', rekla je Pašić.

Osim Anamarije Jelonjić, nagrađeni su Mustafa Karahmet za radio prilog emitiran na BH radiju 1, Nikola Vučić za televizijski prilog emitiran na N1 TV, Mersiha Drinjaković za novinski članak objavljen u magazinu Gracija, a u kategoriji blogerske priče prvu nagradu osvojila je blogerica Maja Memić.

Natječaj za novinarsku nagradu za izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja proveli su Udruženje/udruga BH novinari i Asocijacija XY, a implementiran je u okviru UN Women projekta "Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici", koji finansijski podržava Švedska međunarodna agencija za razvoj (Sida).

Kopirati
Drag cursor here to close