Ronilački klub Mostar

Održano predavanje na temu ''Podvodne arheologije i fotografije''

Predavači su bili iskusni ronioci i instruktori iz Zadra Paolo i Djanino Iglić, koji su dočarali sve o arheologiji i potopljenim aviona iz II. svjetskog rata.
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 06. 2022. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovaj vikend Ronilački klub Mostar je bio domaćin roniocima iz BiH i Hrvatske koji su došli na predavanje na temu: ''Podvodne arheologije i fotografije aviona iz II. sv. Rata''.

Predavanje se održalo u subotu u Vizitor centru na Buni, a samom događaju nazočilo je pedesetak ljubitelja podmorja i neistraženih morskih dubina. Predavači Đani Iglić i njegov sin Paulo su uzbudljivim predavanjem posjetiteljima dali uvid u potragu za izgubljenim pilotima iz drugog rata. Otok Vis je u tom ratu poslužio kao pomoćna zračna baza za oštećene avione bombardere. Paulo je osobno bio dio ekipe američkih stručnjaka koji su radili na potrazi pilota iz bombardera srušenog kraj samog otoka Visa.

Foto: PR / Održano predavanje na temu Podvodne arheologije i fotografije

Izazovi pri radu na velikim dubinama i samom nalazu najuščuvanijeg bombardera pod morem na svijetu sve prisutne je zainteresiralo u dvosatnom predavanju.

Na predavanje su se odazvali ronioci iz Dubrovnika, Zadra, Mljeta i Zagreba, te tako uz članove Ronilačkog kluba Mostar pridonijeli promociji ronilačkog sporta u gradu na Neretvi.

Foto: PR / Održano predavanje na temu Podvodne arheologije i fotografije

''Hvala kolegama roniocima iz prijateljskih klubova na njihovom velikom odazivu i nadamo se da će nam uskoro ponovno doći na našu ekološku akciju ''JEZERO 2022.“'' koju planiramo u devetom mjesecu na mostarskom jezeru'', kazao je predsjednik Ronilačkog kluba Mostar Franjo Soče.

''Kad na jednom mjestu ugostite 15 vrsnih instruktora ronjenja onda ne možemo nego samo biti ponosni na ono što smo kao klub postigli'', kazao je tajnik kluba Branislav Stojkić.

Foto: PR / Održano predavanje na temu Podvodne arheologije i fotografije

Osim predavanja ronioci su imali priliku u organizaciji R.K. Mostar zaroniti u špilju Crno vrelo i samo korito rijeke Neretve i tako se uvjeriti u ljepote koje krase ovaj naš hercegovački kraj. Svi zaroni su bili pod budnim okom stručnjaka iz područja hiperbarične medicine,  dr. Davora Romanović koji se rado odazvao pozivu da gostuje u Mostaru.

Foto: PR / Održano predavanje na temu Podvodne arheologije i fotografije

Na predavanju su imenovani počasni članovi Ronilačkog kluba Mostar ronioci iz Dubrovnika koji su svojim nesebičnim doprinosom pomogli u razvitku ronilačkog sporta u Mostaru:

Vlaho Radonić - CMAS instruktor s tri zvijezde, Branimir Petrak - CMAS instruktor s dvije zvijezde i Maroje Capurso – CMAS instruktor s dvije zvijezde.

Kopirati
Drag cursor here to close