S.C.E.N.A.

Mladi Hercegovine kroz umjetnost za aktivniju budućnost

Kako navode, projekat je inspiriran Aristotelovim riječima o unutarnjem značaju umjetnosti te promišlja umjetnost kao instrument promjena...
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 10. 2023. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje 'Dignitet' iz Mostara udružilo se sa partnerima Youth for Peace iz Sarajeva i Vijećem mladih grada Mostara kako bi zajedno počeli novi projekat za mlade na području Hercegovine. Njihov projekt nazvan S.C.E.N.A. (suvremena čarolija entuzijazma novih aktivista) donosi umjetnost kao ključni alat za rješavanje problema nedovoljne uključenosti mladih u rad zajednice i neadekvatnog korištenja slobodnog vremena mladih, navedeno je u priopćenju.

Kako navode, projekat je inspiriran Aristotelovim riječima o unutarnjem značaju umjetnosti te promišlja umjetnost kao instrument promjena. Cilj ovog projekta je unaprijediti položaj mladih u pet zajednica: Mostar, Prozor-Rama, Stolac, Jablanica i Čapljina, putem umjetničkog aktivizma. Projekt se fokusira na dva ključna problema: nedovoljnu uključenost mladih u rad zajednice, posebno u kulturološkim i umjetničkim sadržajima te problem neproduktivnog korištenja slobodnog vremena mladih. S.C.E.N.A. će pružiti priliku za stvaranje kulturnih i umjetničkih sadržaja te će mlade potaknuti da se izraze kroz umjetnost.

''Ambicija ovog projekta je unaprijediti položaj mladih kroz umjetnički aktivizam. Organizatori očekuju sudjelovanje oko 1144 mlade osobe uključujući fokus grupe radionice i treninge, a pet predstava će poslužiti kao inspiracija za mlade da se uključe u kreiranje kulturnih sadržaja i umjetničke projekte'', navedeno je.

Istraživanja provedena od strane Udruženja Dignitet i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ pokazala su, kako navode, da su mladima ovakvi događaji potrebni.

''Aktivno uključivanje mladih u kulturna događanja i umjetničke projekte doživjelo je značajan pad, a S.C.E.N.A. nudi priliku za promjenu.Ovaj projekat predstavlja poziv mladima da postanu glumci vlastite priče, kroz umjetnost, mladi će imati priliku stvoriti i izraziti svoje interese i potrebe te pridonijeti stvaranju atraktivnih kulturnih događaja u Hercegovini. S.C.E.N.A. također ima cilj stvoriti trajnu povezanost među mladima i potaknuti buduće zajedničke aktivnosti'', istaknuto je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close