Podrška

''GoDigital'' projekt može lansirati mala i srednja poduzeća iz BiH na međunarodno tržište

Poduzeća mogu aplicirati za sredstva namijenjena za investicija najviše do milijun eura, koji može biti dodijeljen kao jedan ili više kredita.
Gospodarstvo / Posao | 18. 08. 2023. u 14:37 Z.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem jače podrške malim i srednjim poduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska unija (EU) pokrenuli su program "GoDigital". Ovaj program baziran je na tri stuba aktivnosti koje će pomoći malim i srednjim poduzećima da ulažu u digitalizaciju svog poslovanja, zajedno sa drugim investicijama za poboljšanje produktivnosti, operativne efikasnosti i otpornosti.

Malim i srednjim poduzećima u BiH potrebna je ovakva podrška, posebice jer tehnološke promjene i digitalizacija postaju sve brži, a poduzetnici moraju držati korak sa brzim tempom tehnoloških promjena.

Cilj programa je da mala i srednja poduzeća učini produktivnijim te da potakne održivost životne sredine, jer će se najmanje 60 posto sredstava zajma koristiti za financiranje investicija u zelene tehnologije.

Bit će podržani projekti u oblasti poput digitalne komunikacije, informacijske i IT sigurnosti, digitalnog upravljanja kompanijom i digitalnih proizvodnih procesa i usluga.

Novac iz EU

Uz sufinanciranje iz EU, EBRD je izdvojio do 40 milijuna eura za ulaganja u digitalnu transformaciju malih i srednjih poduzeća, a ovaj program se implementira preko lokalnih partnerskih banaka u BiH.

Poduzeća mogu aplicirati za sredstva namijenjena za investicija najviše do milijun eura, koji može biti dodijeljen kao jedan ili više kredita.

Po uspješno realiziranom i verificiranom projektu, mala i srednja poduzeća mogu dobiti subvencije u vrijednosti do 15 % ukupnog iznosa kredita, u vidu poticaja koje financira Europska unija.

Unaprjeđenje rada

"Ta sredstva će pomoći malim i srednjim poduzećima da uvedu automatizaciju, da unaprijede svoje podatke, softverska rješenja, e-trgovinu i softvere za različite projekte digitalne transformacije. Drugim riječima, pomoći će im da porastu i postanu efektnija i konkurentnija", pojasnila je Manuela Naessl, direktorica ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovine.

Dodala je kako kreditna linija može biti i dodatak drugim ključnim investicijama u automatizaciju ili opremu koja poboljšava zaštitu životne sredine i kvalitetu proizvoda.

Drugi stup se odnosi na savjetodavne usluge malim i srednjim poduzećima putem kojih mogu saznati na koji način im digitalizacija može pomoći u poslovanju, na koji način im osigurati uspjeh i smanjiti jaz sa drugim kompanijama u inozemstvu.

Treći stup se odnosi na Go Digital program u BiH koji se provodi u suradnji sa GIZ-om i koji će osigurati da digitalizacija dovede do inovacija i da se osigura neophodan eko-sustav za njihovo funkcioniranje.

Novi program Go Digital u BiH izravno doprinosi Digitalnoj agendi Europske komisije za zapadni Balkan koja ima za cilj podržati tranziciju privatnog sektora i pomoći poduzećima da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije ekonomije.

Digitalizacija i automatizacija za izlazak na međunarodno tržište

"Iskorištavanje prednosti digitalizacije važno je za kompanije u Bosni i Hercegovini, koje se natječu na lokalnom i međunarodnom tržištu. Radeći s lokalnim komercijalnim bankama, ove kreditne linije za konkurentnost omogućit će malim i srednjim poduzećima da dobiju financiranje za digitalizaciju i automatizaciju svog poslovanja u skladu sa svojim specifičnim potrebama", dodala je Naessl.

U okviru projekta Izaslanstvo EU u BiH osiguralo je 14 miliona eura u grantovima, zatim dodatna sredstva u iznosu od 9 milijuna od EBRD-a koji će dolaziti kroz kreditne plasmane.

Šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler podvukao je da je Program "EU4SMEs" dio pomoći EU u podršci oporavku od pandemije Covid-19 i tranziciji ka ekonomiji orijentiranoj ka budućnosti.

"Mala i srednja poduzeća su ključni pokretač ekonomskog rasta i razvoja, a podrška digitalizaciji pomoći će poduzećima da budu konkurentnija na lokalnim i međunarodnim tržištima. Trenutna IPA pomoć EU za podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji iznosi oko 50 milijuna eura, a posebno je usmjerena na mala i srednja poduzeća. MSP moraju u potpunosti iskoristiti inovativne tehnologije, vještine i usluge, ne samo da bi rasla na održivijim osnovama, već i da bi opstala u ekonomiji budućnosti", poručio je Sattler.

Digital Innovation Hubs kao podrška

U okviru ovoga programa GIZ je predstavio koncept "Digital Innovation Hubs" koji financira EU u cilju pružanja podrške izgradnji poticajnog eko-sustava za inovacije i digitalizaciju u malim i srednjim poduzećima u BiH.

Program će biti dopunjen aktivnostima koje implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) u BiH, a koji će pružiti podršku za izgradnju eko-sustava za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u BiH.

"Digital Innovation Hubs je važan koncept u pružanju podrške digitalizaciji i mjerama inovacija u malim i srednjim poduzećima. Usluge koje se pružaju mogu pomoći malim i srednjim poduzećima da poboljšaju svoje proizvode, procese i strukture i mogu im pomoći da dođu do novih tržišta. To se može dogoditi putem transfera tehnologije i obuka. Nadalje, razmjena i umrežavanje među DIH i zainteresiranim poduzećima i dionicima dodatno će otvoriti nove mogućnosti", kazala je Eva Naeher, programska direktorica, GIZ, dodajući da digitalizacija može promijeniti "pravila igre" za ova poduzeća.

''Digitalizacija poslovanja malih i srednjih poduzeća može financijski značajno pomoći samim poduzećima. Implementacija digitalnih alata i tehnologija može donijeti niz prednosti, uključujući veću efikasnost u poslovnim procesima, optimizaciju troškova, smanjenje administrativnih opterećenja i bolje upravljanje zalihama. Pažljivim korištenjem modernih softverskih rješenja za upravljanje poslovanjem, komunikaciju s klijentima i partnerima, te analizu podataka, mala i srednja poduzeća mogu poboljšati produktivnost i time povećati svoju konkurentnost na tržištu'', kaže za Bljesak.info docent doktor Faruk Hadžić, dekan Ekonomskog fakulteta na SSST-u i jedan od najboljih makroekonomskih analitičara u regiji.

Digitalizacijom do veće konkurentnosti

Smatra i kako digitalizacija može dovesti do veće konkurentnosti mala i srednja poduzeća iz Bosne i Hercegovine na tržištu regije i EU-a.

''Uvođenjem digitalnih alata, poduzeća će biti sposobnija prilagoditi se promjenjivim zahtjevima tržišta i brže reagirati na konkurentske izazove. Uz to, digitalizacija može omogućiti malim i srednjim poduzećima da lakše dostignu nova tržišta putem interneta i digitalnih platformi. Ovo otvara mogućnost za povećanje izvoza i privlačenje stranih klijenata. Međutim, kako bi potpuno iskoristili prednosti digitalizacije, bit će važno osigurati pristup obrazovanju i podršku poduzetnicima kako bi stekli potrebna znanja i vještine za korištenje digitalnih tehnologija na najbolji način'', ističe naš sugovornik.

Povećanje broja digitaliziranih malih i srednjih poduzeća moglo bi značajno doprinijeti ekonomiji Bosne i Hercegovine na dugoročnom planu. Digitalizacija bi potaknula rast produktivnosti i efikasnosti u sektoru malih i srednjih poduzeća, što bi rezultiralo povećanjem ukupnog BDP-a države.

''Uz to, digitalizacija bi stvorila nova radna mjesta, posebno u IT sektoru i povezanim industrijskim granama. Kroz veću konkurentnost na međunarodnom tržištu, digitalizirana poduzeća mogla bi privući investicije i otvoriti nove poslovne prilike. Važno je napomenuti da bi vlade trebale podržati ovu transformaciju kroz poticajne mjere, ulaganja u infrastrukturu i razvoj IT sektora, te osiguravanje povoljnog poslovnog okruženja'', kaže nam Hadžić.

Digitalizacija javne uprave

Zanimalo nas je i njegovo mišljenje o tome može li reforma javne uprave kroz digitalizaciju promijeniti stvari i u ovom sektoru.

''Reforma javne uprave kroz digitalizaciju donijela bi značajne financijske koristi, kako samoj ekonomiji države, tako i građanima. Digitalizacija javne uprave može rezultirati optimizacijom administrativnih procesa, smanjenjem birokracije i povećanjem transparentnosti, što bi dovelo do ušteda i u javnom sektoru.

Efikasnija javna uprava mogla bi ubrzati donošenje odluka, omogućiti bolje pružanje javnih usluga te olakšati poslovno okruženje, što bi privuklo domaće i strane investicije. Građani bi imali koristi od brže i lakše dostupnosti javnih usluga, online upravljanja dokumentacijom, smanjenja korupcije i veće odgovornosti vlasti.

Važno je naglasiti da bi uspješna digitalizacija javne uprave zahtijevala investicije u infrastrukturu, osposobljavanje zaposlenika i osiguranje sigurnosti podataka kako bi se izbjegli potencijalni rizici i osigurala uspješna implementacija projekata'', zaključuje Hadžić za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close