Što studirati

FPMOZ: Studij edukacijska rehabilitacija

Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 03. 2019. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ) Sveučilišta u Mostaru, koji od akademske 2015./2016. godine studiraju na Studiju edukacijske rehabilitacije svakodnevno se susreću s pitanjima ''Što to zapravo studiraju?'' i ''Što će točno raditi po završetku studija?''.

Posljednjih par godina na FPMOZ-u se organiziraju Dani otvorenih vrata s ciljem informiranja javnosti o studijima i načinima studiranja, a posebnu pažnju privlači upravo Studij edukacijske rehabilitacije. Pa, o čemu se zapravo radi i tko su edukacijski rehabilitatori, pročitajte u nastavku.

Kroz godine, kako se razvijala edukacijsko-rehabilitacijska znanost, mijenjao se i naziv. Tako su se edukacijski rehabilitatori nekad nazivali defektolozi odnosno defektolog-učitelj, defektolog-odgojitelj, defektolog-rehabilitator, profesor rehabilitator i sl.

U skladu s potrebama, naziv je promijenjen u edukacijski rehabilitator, magistar edukacijske rehabilitacije, ali i dalje vrlo često ovaj naziv dovodi do zbunjenosti šire javnosti koja nije upoznata s promjenama u struci i nazivlju.

Tijekom studija, koji traje 5 godina, studenti stječu znanja iz područja edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti koje podrazumijevaju  provođenje različitih dijagnostičkih, edukacijskih i rehabilitacijskih postupaka. Populacija s kojom rade edukacijski rehabilitatori su osobe s oštećenjima vida, teškoćama učenja, deficitom pažnje/hiperaktivnim poremećajem (ADHD), intelektualnim teškoćama, poremećajima iz spektra autizma, višestrukim teškoćama, motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima.

Edukacijsko-rehabilitacijska djelatnost obuhvaća:
• rano otkrivanje i ranu intervenciju
• timsku dijagnostiku
• procjenu potreba za podrškom
• izradu individualiziranih programa poticanja, osobno usmjerenih i obiteljski usmjerenih planova podrške
• procjenu profesionalnih interesa i sposobnosti
• promicanje prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, kao i osoba s invaliditetom u zajednici
• edukacijsko-rehabilitacijske individualne i/ili grupne postupke i programe
• odgojno-obrazovni rad s djecom s teškoćama u razvoju
• koordinaciju podrške u različitim sustavima u svrhu zastupanja, upućivanja i praćenja korisnika
• edukacijsko-rehabilitacijsku superviziju, savjetovanje, suradnju i timski rad
• edukacijsko-rehabilitacijska stručna i znanstvena istraživanja i evaluaciju

Edukacijski rehabilitatori imaju znanja i vještine potrebne za profesionalnu interdisciplinarnu suradnju koja se može ostvariti u edukaciji, rehabilitaciji i kliničkoj praksi. Mogu provoditi neposredni odgojno-obrazovni rad kao i savjetovanje drugih stručnjaka i roditelja.

Edukacijski rehabilitatori mogu raditi u zdravstvenim, znanstvenim, odgojno-obrazovnim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi, te u privatnoj praksi.

Studij edukacijske rehabilitacije Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru  djeluje od akad.2015./2016. godine uz podršku Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close