Dodijeljene nagrade

BH novinari izabrali šampione rodne ravnopravnosti u BiH

Priznanje je dodijeljeno povodom Međunarodnog dana žena u okviru svjetske kampanje ''Mediji za žene 2022'' (Media4Women), koju BH novinari provode sa organizacijom Free Press Unlimited iz Nizozemske i novinarskim i medijskim organizacijama svijeta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 03. 2022. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Direkt portal / Uredništvo Direkt portala

Udruženje/udruga BH novinari dodijelilo je priznanje ''Šampion rodne ravnopravnosti 2022'' Direkt portalu iz Trebinja u kategoriji ''medij'', Nikoli Vučiću, novinaru N1 televizije iz Sarajeva, u kategoriji ''novinar/ka'', te prof. dr. Zilki Spahić Šiljak za javni i akademski doprinos rodnoj ravnopavnosti.

Priznanje je dodijeljeno povodom Međunarodnog dana žena u okviru svjetske kampanje ''Mediji za žene 2022'' (Media4Women), koju BH novinari provode sa organizacijom Free Press Unlimited iz Nizozemske i novinarskim i medijskim organizacijama širom svijeta.

Direkt portal iz Trebinja je jedan od rijetkih medija u BiH koji su osnovale žene, upravljaju njime, produciraju i uređuju vijesti. Njihova urednička politika je u potpnosti rodno osjetljiva - u svim svojim segmentima podržava i promovira žene i njihov doprinos bh. društvu, naglašava važnost ženskih ljudskih prava, te profesionalno i objektivno izvještava o rodno zasnovanom nasilju kroz medijske sadržaje.

Novinar Nikola Vučić je u javnosti prepoznat kao zagovarač ženskih ljudskih prava i borac protiv maskuliniziranih narativa i predrasuda o ženama, te svojim radom potvrđuje važnost zajedničke borbe muškaraca i žena za rodnu ravnoprvanost i jednakost.

Priznanje prof. dr. Zilki Spahić Šiljak se dodjeluje zbog njene višegodišnje borbe za ravnopravnost spolova iz perspektive akdemske zajednice i civilnog društva, te za sistematsko osnaživanje i edukaciju mladih djevojaka za liderstvo, bolji položaj u društvu i profesionalno napredovanje, navodi se u obrazloženju.

Udruženje BH novinari ovo priznanje dodjeljuje već drugu godinu zaredom u BiH sa ciljem poticanja novinara/ki i mediji da promoviraju ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost, te da na fer, objektivan i profesionalan način izvještavaju o ženama, njihovim postignućima i javnom, društvenom i političkom angažmanu.

BH novinari su jedino udruženje novinara u regiji Zapadnog Balkana u okviru kojeg djeluje Mreža novinarki i koje se sistematski bavi zaštitom ženskih ljudskih prava u medijima.

Istovremeno, BH novinari provode brojne aktivnosti sa fokusom na unapređenje znanja i vještina novinara i novinarki koji izvještavaju o rodno zasnovanom i obiteljskom nasilju bez predrasuda i stereotipa o ženama, te stvarajući pozitivan ambijent za jednako napredovanje žena u javnom i privatnom sektoru na bazi njihovih postignuća, ne ograničavajući ih na osnovu spola.

''Rodna ravnopravnost i rodne politike su dio vrijednosti BH novinara od osnivanja ovog udruženja. U posljednjih nekoliko godina, a nakon osnivanje Mreže novinarki, stvorili smo i interni mehanizam za efikasniju zaštitu ženskih ljudskih prava u medijima kroz bolji i ravnopravaniji položaj novinarki u odnosu na muškarce, ali i kroz medijske sadržaje. Smatramo to našom misijom, kao i našim doprinosom integraciji vrijednosti i ciljeva Istanbulske konvencije u svakodnevni rad novinara i novinarki'', kaže Borka Rudić, glavna tajnica BH novinara.

Ona naglašava kako je izbor šampion/šampionke rodne ravnopravnosti u BiH jedan od načina da se oda javno priznanje borcima i borkinjama za ženska ljudska prava, ali i motiviraju drugi da grade društvo sa nultom tolerancijom prema diskiminaciji žena, a posebno prema nasilju na osnovu spola.

Dvotjedna globalna kampanja ''Mediji za žene'' naglašava važnost rodne ravnopravnosti u medijima, a ove godine se kampanja fokusira na sigurnost novinarki.

Udruženje BH novinari, Mreža novinarki u BiH i Linija za pomoć novinarima nizom aktivnosti daju svoj doprinos ovoj kampanji, sa ciljem promocije i efikasnije zaštite ljudskih prava novinarki i drugih medijskih djelatnica u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close