Svečano

29. manifestacija „Dani hrvatskog jezika“ održana u Čitluku

Domaćin 29. Dana hrvatskog jezika bila je Osnovna škola fra Didaka Buntića iz Čitluka.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 03. 2023. u 18:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovna škola fra Didaka Buntića iz Čitluka danas je u Hotelu Brotnjo bila domaćin 29. Dana hrvatskog jezika, kulturne manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Zavoda za školstvo Mostar.

Mlade recitatore, njihove mentore i predstavnike osnovnih škola s područja HNŽ koje nastavu izvode po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, OŠ fra Didaka Buntića imala je čast ugostiti zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi na natjecanju recitatora.

Foto:PR / 29. manifestacija „Dani hrvatskog jezika“ održana u Čitluku

Dobrodošlicu nazočnima poželio je Marin Kapular, ravnatelj OŠ fra Didaka Buntića, koji je poželio mnogo uspjeha učenicima i proglasio Dane hrvatskog jezika otvorenim.

''Dragi učenici, natjecatelji, učitelji, profesori, ravnatelji, predstavnici Zavoda za školstvo Mostar, predstavnici resornog Ministarstva, dobrodošli. Čast i zadovoljstvo mi je da vas možemo pozdraviti u Čitluku. Iskreno se nadam da su učenici koji su danas ovdje bili daleko najbolji u svojim školama. Također, iskreno se nadam da će najbolji od njih pobijediti'', kazao je ravnatelj Kapular i dodao kako neće biti lako ostvariti pobjedu u konkurenciji najboljih iz županije te poželio da svi sudionici ponesu lijepe uspomene sa današnjeg natjecanja.

Foto:PR / 29. manifestacija „Dani hrvatskog jezika“ održana u Čitluku

Uistinu, nije bilo lako pobijediti na manifestaciji koja svake godine omogućuje uživanje u vrhunskim nastupima učenika te ljepoti, bogatstvu i snazi hrvatske riječi izgovorene jezikom poezije. O pobjedniku ovogodišnjeg natjecanja recitatora odlučivalo je stručno povjerenstvo u sastavu: Lidija Jerković, predstavnica Zavoda za školstvo Mostar, uz koju su nastupe učenika pozorno pratile Jadranka Medić, Danijela Škegro i Josipa Volarić, tri profesorice hrvatskog jezika i književnosti.

Nakon izvanrednih nastupa mladih recitatora i brižno osmišljenog zabavnog programa, pozdrave djelatnika Zavoda za školstvo Mostar i zahvalu svim sudionicima programa prenijela je Lidija Jerković, savjetnica za hrvatski jezik u Zavodu za školstvo Mostar, kojoj je pripala čast da proglasi pobjednike.

Prema jednoglasnoj prosudbi Povjerenstva nagrađeni učenici osnovnih škola u pisanju poezije su:

Prvo mjesto – „Kako pomoći svijetu“, Nada Grizelj, učenica VII. razreda OŠ Antuna Branka Šimića – Mostar;

Foto:PR / 29. manifestacija „Dani hrvatskog jezika“ održana u Čitluku

Drugo mjesto – „Pjesma života“, Ena Drmać, učenica VII. razreda OŠ Bartola Kašića – Mostar;

Treće mjesto –„Hercegovina je moja mati“, Anđela Sivrić, učenica VIII. razreda OŠ Bijakovići.

Najbolje ocijenjeni recitatori su:

Prvo mjesto - „Kako pomoći svijetu“, Sara Penavić, učenica VIII. razreda OŠ Antuna Branka Šimića – Mostar;

Drugo mjesto – „Gledam te“, Ana Cvitković, učenica OŠ fra Jeronima Vladića – Ripci;

Treće mjesto – „Trag za novog putnika“, Laura Jovanović, učenica OŠ Vladimira Pavlovića – Čapljina.

''Županijsko natjecanje je prilika da proslavimo mjesec u kojem se odaje počast hrvatskom jeziku, jednom od najsnažnijih obilježja nacionalnog i kulturnog identiteta. Hrvatski je jezik tijekom povijesti bio i sinonim narodnosti i svojevrstan supstitut državnosti, dom u kojem se i u najtežim vremenima čuvala i očuvala nacionalna luč. Pozivam učenike i nastavnike da zajednički slave ljepote i vrednote hrvatskog jezika, koji se, kako je to i davna i nedavna povijest pokazala najbolje čuva proučavanjem, učenjem i poučavanjem. Upravo je ljubav spram hrvatskog jezika njegovih govornika najveći jamac njegove opstojnosti i trajnosti, što nikakva posebna zakonska regulativa ne može nadomjestiti'', kazala je gospođa Jerković, čestitala pobjednicima i svim sudionicima natjecanja, te pohvalila OŠ fra Didaka Buntića za dobro osmišljen program i domaćinski ugođaj.

Foto:PR / 29. manifestacija „Dani hrvatskog jezika“ održana u Čitluku

Za dobro odrađen posao vezan za organizaciju natjecanja Zavod za školstvo Mostar uručio je OŠ fra Didaka Buntića zahvalnicu koju je preuzela Božana Bevanda, pomoćnica ravnatelja, a valja istaknuti kako je OŠ fra Didaka Buntića, uz sudjelovanje u natjecateljskom dijelu, manifestaciju obogatila nastupom prošlogodišnje pobjednice, mladih glazbenica, članova recitatorske sekcije i ritmičke sekcije, dok je posjetiteljima putem prezentacije „Didakovo Brotnjo“ predstavila najznačajnije znamenitosti i najljepše priče mjesta koje su danas posjetili.

Kopirati
Drag cursor here to close