Idu na time-out

YouTube se rješava botova

YouTube, kao i brojne druge platforme i servisi, pokušava pronaći način zaštite korisnika od neželjenog sadržaja.
Sci-Tech / Internet | 16. 12. 2022. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Granica između slobode govora i nekakvog neprimjerenog sadržaja danas je prilično tanka i nemoguće ju je odrediti.

Zbog takve su situacije moderatori društvenih mreža i drugih servisa na velikim mukama jer je ponekad zaista teško procijeniti je li nekakav agresivniji način komunikacije govor mržnje i vrijeđanje ili se može interpretirati kao žustra rasprava.

Komentari

Neki kanali na YouTubeu koji nisu mogli izaći na kraj s takvim problemima na kraju su u potpunosti isključili komentare, no mnogi to ne žele jer korisnici često dolaze čitati same komentare i sudjelovati u raspravama ispod videozapisa.

Kako bi riješili, odnosno barem ublažili problem neprimjerenih komentara, ali i spama ispod videozapisa, iz YouTubea namjeravaju u još većoj mjeri koristiti botove, javlja Bug.

Tako su najavili kako će botovi od sada moći u stvarnom vremenu brisati komentare koje smatraju uvredljivima, odnosno moći će na određeno vrijeme korisnicima zabraniti komentiranje.

Princip na kojem sustav radi je sljedeći - nakon što YouTube ukloni komentar za koji smatra da je uvredljiv ili neprimjeren, o tome će obavijestiti korisnika, a ako on nastaviti s takvim komentarima, dobit će, kako to nazivaju u ovoj kompaniji - time-out.

Blokiranje

Odnosno, tijekom sljedećih 24 sata neće moći komentirati videozapise ili sudjelovati u chatovima uživo na tom videoservisu. Naravno, svi koji se ne slažu s odlukama botova, mogu kontaktirati YouTube i ljudima se požaliti na odluke, tj. zabrane koje im je nametnuo bot.

Također, kažu kako su unaprijedili sustav automatskog donošenja odluka i sustav strojnog učenja kako bi bolje prepoznao i uklonio spam poruke, kao i botove koji šire spam.

Zahvaljujući tom poboljšanju, do sada su u prvih šest mjeseci ove godine uklonili čak više od 1,1 milijardi komentara s kojima su se širile spam poruke.

Ipak, na Ars Tehnici podsjećaju kako Google do sada nije bio najuspješniji sa svojim botovima u moderiranju sadržaja jer su npr. neke kanale s hororima označavali kao prikladnim za djecu samo za to jer su uključivali i animacije.

Kopirati
Drag cursor here to close