Uz podjelu profita

YouTube će dopustiti monetizaciju videozapisa s licenciranom glazbom

Creator Music program dopustit će kreatorima da koriste licenciranu glazbu u svojim videozapisama, zadržavajući pritom mogućnost zarade
Sci-Tech / Internet | 21. 09. 2022. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

YouTube je na svom nedavnom događaju objavio da radi na novom programu Creator Music, koji će omogućiti kreatorima da monetiziraju videozapise u kojima se koristi licencirana glazba.

''Predstavljamo Creator Music, novo odredište na YouTube Studiju koje daje kreatorima jednostavan pristup stalno rastućem katalogu glazbe za korištenje u njihovim dugometražnim videozapisima'', kažu iz YouTubea.

Kreatori će, naime, imati dvije opcije. Prvo, moći će izravno kupiti licenciranu glazbu i zadržati sav prihod, izuzev, naravno, onih 45 posto koji idu YouTubeu.

Ako im pak to ne odgovara, moći će koristiti glazbu bez kupnje, no onda će svoj prihod trebati dijeliti s izvođačem pjesme i ostalim nositeljima autorskih prava, javlja Bug.

''Vjerujemo da će Creator Music napraviti još više suradnji između kreatora i umjetnika, više novih pjesama na popisima za reprodukciju te više načina da se umjetnicu probiju – a sve dok nastavljaju stavljati novac u džepove kreatora'', napominju iz YouTubea.

Podsjećamo da su kreatori na YouTubeu do sada trebali koristiti royalty-free glazbu kako bi spriječili demonetizaciju svojih videozapisa.

Korištenje čak i malog dijela pjesme nekog većeg izvođača bez dopuštenja, najčešće je rezultiralo uklanjanjem videozapisa ili isključivanjem zvuka.

Kako prenosi The Verge, Creator Music, koji je trenutno u beta fazi u SAD-u, pružit će kreatorima više mogućnosti za izradu sadržaja, istovremeno im omogućujući zaradu.

Program će se u budućnosti proširiti i globalno te će, kako navode iz YouTubea, sadržavati nekoliko stotina tisuća pjesama.

Kopirati
Drag cursor here to close