Čuvajte se

Valentinovu se, osim zaljubljenih, raduju i prevaranti

Kako upozoravaju stručnjaci za kibernetičku sigurnost, svake godine sredina veljače je vrijeme kada su tzv. romantične prijevare na vrhuncu.
Sci-Tech / Internet | 07. 02. 2024. u 19:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaljubljeni nisu jedini koji s nestrpljenjem iščekuju Valentinovo, već se ovom danu vesele i - prevaranti.

Naime, kako upozoravaju stručnjaci za kibernetičku sigurnost, svake godine sredina veljače je vrijeme kada su tzv. romantične prijevare na vrhuncu.

Najčešće prijevare počinju nevinim porukama poslanim putem društvenih mreža ili komunikacijskih platformi, a završavaju gubitkom novaca i slomljenim srcem.

Prevaranti se najčešće predstavljaju kao žene iz neke zemlje koja je zahvaćena ratom, odnosno kao muškarci koji rade na naftnim platformama usred oceana, dakle kao osobe koje se ne može uvijek kontaktirati. Nakon upoznavanja i povezivanja, odnosno razvijanja nekakvog odnosa putem interneta, prevaranti počnu tražiti novac, javlja Zimo.

Razlozi su razni - od toga da im hitno treba kako bi pobjegli iz opasne situacije pa do kupovine avionske karte.

Često obećaju kako će novac vratiti, a najavljuju i upoznavanje uživo kada uspiju kupiti kartu, no najčešće kada se novac uplati na račun, komunikacija prestaje.

U nekim slučajevima prevaranti pokušavaju izvući još novaca - nekima već tada situacija postane sumnjiva, dok oni koji su stvarno stvorili dublju povezanost nastavljaju s uplatama, sve dok ne shvate da su prevareni, a onda je već prekasno.

S obzirom na to da danas mnogi svoju srodnu dušu pokušavaju pronaći upravo putem interneta - društvenih mreža, komunikacijskih aplikacija ili aplikacija za spojeve, jasno je koliko ovakve prijetnje treba shvatiti ozbiljno. Iako prevaranti neće uspjeti u većini slučajeva, dovoljno je da prevare samo nekoliko osoba i tako se domognu veće količine novaca.

Uspjehu u prijevarama pomaže i tehnološki napredak pa su zahvaljujući kriptovalutama te AI-u prevare postale još agresivnije i sofisticiranije, a prevarante je teško otkriti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close