Moguća opcija

Ukoliko hakerski napadi ne prestanu, Amerika će upotrijebiti vojnu silu

Čini se da se bližimo trenutku u kojem će neki hakerski napad predstavljati kap koja će preliti čašu američkog strpljenja, nakon čega bi mogao uslijediti odgovor.
Sci-Tech / Internet | 07. 06. 2021. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki sigurnosni stručnjaci već dugo vremena upozoravaju na opasnost od ransomwarea, a koliko su takvi hakerski napadi opasni najbolje pokazuju posljednji napadi.

Pored konstantnih udara na zdravstvene institucije zbog kojih je jedna žena u Njemačkoj umrla, u posljednja dva napada u SAD-u blokiran je američki naftovod te je na kratko zaustavljena proizvodnja mesa te se svi mogu zapitati - tko je sljedeći na udaru.

Dobivamo pozive za buđenje, ali se još nismo probudili, komentirao je situaciju sa sve učestalijim i opasnijim ransomware napadima američki senator Angus King.

Naglasio je kako hakeri i napadači moraju znati što ih čeka ako napadaju američke kompanije, a pogotovo kritičnu infrastrukturu. Trebaju znati koja je cijena tih napada, no do sada to nisu osjetili.

Administracija Joea Bidena razmatra više mogućnosti na koje bi odgovorili na te napade, a jedna od njih uključuje i - vojni odgovor.

Da odgovor pravim oružjem na napade u virtualnom svijetu nije isključen može se vidjeti i u komentaru američke ministrice trgovine Gina Raimondo. Na pitanje razmišljaju li o vojnoj akciji kao odgovoru na ransomware napade, rekla je da se razmatraju “sve opcije”.

S medijima nije podijelila neke detalje o tome kakve bi to mogle biti opcije, a treba spomenuti i kako je još prije toga direktor FBI-a Christopher Wray usporedio kibernetičke napade s prijetnjom od terorizma prije 11. rujna.

Komentari visokih američkih dužnosnika jasno pokazuju da su i oni postali svjesni hakerske prijetnje i potencijalnih opasnosti, pogotovo u slučaju napada na osjetljivu infrastrukturu. O tome bi trebali razgovarati i Biden i Putin, kada se sastanu ovog mjeseca u Ženevi.

Američki predsjednik trebao bi Putinu prenijeti “jasnu poruku”, a ako se situacija ne promijeni, sljedeći korak mogla bi biti destabilizacija servera koji se koriste u kibernetičkim napadima, smatraju neki sigurnosni stručnjaci s kojima su razgovarali novinari The Guardiana.

Kopirati
Drag cursor here to close