Nema kraja

Sprema se tužba protiv Googlea zbog dominacije na tržištu online oglašavanja

Američki mediji tvrde kako će Ministarstvo pravosuđa SAD-a uskoro podići tužbu protiv tehnološkog diva.
Sci-Tech / Internet | 10. 08. 2022. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je godinama na udaru brojnih tužbi, a prema podacima tehnoloških medija, priprema im se još jedna, čini se, velika tužba.

Naime, Ministarstvo pravosuđa SAD-a (DOJ) pokrenulo je istragu protiv kompanije zbog njihove dominacije na tržištu digitalnog oglašavanja, odnosno zbog zabrinutosti kako tvrtka ilegalno kontrolira to tržište.

Njihovi odvjetnici tijekom godina stupili su u kontakt s brojnim izdavačima kako bi saznali što više informacija o ovom tržištu i Googleovom utjecaju na njega.

S obzirom na to da se govori kako bi tužbu mogli podići već sljedećeg mjeseca, čini se kako je DOJ već prikupio brojne dokaze protiv Googlea.

Nije poznato u kojoj saveznoj državi će ministarstvo podići tužbu protiv kompanije - možda će to biti u New Yorku, na čijem je sudu već podignuta jedna tužba protiv Googlea zbog oglašavanja, javlja Zimo.

Iz Googlea, naravno, odbacuju sve optužbe o njihovim navodno ilegalnim načinima na koji kontroliraju to tržište. Kako je u razgovoru za Bloomberg rekao glasnogovornik Peter Schottenfels, na tržištu online oglašavanja vlada velika konkurencija zbog koje su smanjene provizije tehnoloških kompanija, ali i koja oglašivačima i izdavačima nudi veći izbor i više opcija.

Ministarstvo pravosuđa još je prije pandemije krenulo s istragom velikih tehnoloških kompanija, uključujući i Google, Facebook, Amazon i Apple, zbog njihova potencijalnog monopolističkog ponašanja, a godinu dana kasnije krenuli su s ispitivanjima stručnjaka i konkurenata na tržištu online oglašavanja, kako bi pronašli način na koji bi smanjili Googleovu dominaciju.

Kao jedno od potencijalnih rješenja tada se spominjala prodaja Chromea.

Inače, Ministarstvo pravosuđa SAD-a još je prije dvije godine podiglo tužbu protiv Googlea zbog njihove dominacije, odnosno monopola na tržištu online pretraživanja. Iz Googlea su tada odgovorili kako ljudi njihove proizvode ne koriste zato što ne postoji alternativa, već zato što su superiorni.

Kopirati
Drag cursor here to close