Pokušaj

Ruski hakeri pokušali ući u NATO

Meta te grupe također je bio Centar izvrsnosti NATO-a, navodi se, bez drugih pojedinosti, u izvješću Googlea objavljenom u srijedu.
Sci-Tech / Internet | 31. 03. 2022. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski hakeri nedavno su pokušali prodrijeti u mreže NATO-a i vojske nekih istočnoeuropskih zemalja, navodi se u izvješću Googlove grupe za analizu prijetnji, navela je Hina.

U izvješću se ne navodi o kojim je vojskama riječ. Google navodi da je grupa pod nazivom Coldriver ili Callisto, sa sjedištem u Rusiji, pokrenula "kampanje krađe identiteta".

"Ove su kampanje vođene slanjem poruka s novostvorenih Gmail računa na račune koji nisu Googleovi, tako da je stopa uspjeha tih kampanja nepoznata", navodi se u izvješću.

Rusija, koja je sada pod teškim zapadnim ekonomskim sankcijama zbog agresije na Ukrajinu, redovito odbacuje optužbe za kibernetičke napade.

U 2019., finska tvrtka za kibernetičku sigurnost F-Secure Labs opisala je Callisto kao neidentificiranog i naprednog aktera "zainteresiranog za prikupljanje obavještajnih podataka povezanih s vanjskom i sigurnosnom politikom" u Europi.

Meta te grupe također je bio Centar izvrsnosti NATO-a, navodi se, bez drugih pojedinosti, u izvješću Googlea objavljenom u srijedu.

U priopćenju, NATO se nije izravno osvrnuo na Googleovo izvješće, ali je istaknuo: "Svakodnevno vidimo maliciozne kibernetičke aktivnosti".

"Centri izvrsnosti NATO-a rade sa Savezom, ali oni nisu sami po sebi dio NATO-a. U kontaktu smo s njima po tom pitanju", stoji u priopćenju, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close