Završili u zatvoru

Na prevaru od YouTubea izvukli 23 milijuna dolara

Dvojica Amerikanaca smislili su kako im YouTube može isplaćivati zaradu na monetizaciji tuđeg sadržaja. Na taj su si način priskrbili veliko bogatstvo, ali nakon što su uhvaćeni, i pozamašne zatvorske kazne
Sci-Tech / Internet | 22. 08. 2023. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem 2021. godine američko je Ministarstvo pravosuđa pokrenulo proces protiv dvojice američkih državljana zbog velike organizirane prevarantske akcije, osmišljene na štetu YouTubea.

Webster Batista Fernandez i Jose Teran uvidjeli su da YouTube isplaćuje naknade vlasnicima autorskih prava za monetizirane sadržaje, ali i da u njegovom sustavu za borbu protiv piratstva postoji propust.

"Content ID" prevaranti

Naime, kada netko na YouTube postavi sadržaj, za koji nema osigurana prava, izvorni vlasnik prava može zloupotrebu spriječiti na dva načina: blokiranjem tuđih videa ili pak monetizacijom istih u vlastitu korist. Fernandez i Teran pokušali su, pa i uspjeli, nadmudriti YouTube i predstaviti se kao legitimni vlasnici autorskih prava na tuđe sadržaje, pa su posljedično od toga dobivali naknade.

Činili su to naizgled legalno, kroz svoju kompaniju MediaMuv i kroz partnerski odnos s drugom kompanijom, sa sjedištem u Dominikanskoj REpublici, koja je bila legitimni sudionik YouTubeovog programa monetizacije, javlja Bug.

Uspjeli su iskoristiti metodu tzv. Content ID prevare, pa YouTubeu prijavljivati "neovlašteno" korištenje sadržaja, za koje su se predstavljali kao originalni vlasnici prava. Riječ je bila o ukupno više od 75.000 pjesama, za koje su kroz godine dobivali tantijeme, a da zapravo s autorstvom nisu imali veze.

Naplaćivali tuđi sadržaj

Za takve im je sadržaje YouTube ukupno bio isplatio više od 23 milijuna dolara, od čega je ovaj dvojac većinu zadržavao za sebe i živio prilično razmetnim i luksuznim načinom. Prilikom uhićenja, primjerice, pronađene su im skupocjene kuće, luksuzni automobili i bankovni računi s milijunskim iznosima.

Sudski proces protiv njih okončan je krajem lipnja, a u međuvremenu su obojica doznali i svoju sudbinu.

Teran je osuđen na objedinjenu kaznu od 70 mjeseci zatvora, uz tri godine naknadne uvjetne slobode, dok će Fernandez iza rešetaka provesti 46 mjeseci, s također tri dodatne godine pojačanog nadzora nakon toga.

Kopirati
Drag cursor here to close