Vrijeme je za kraj

Još samo mjesec dana podrške za Chrome na Windowsima 7 i 8

Google je nedavno podsjetio korisnike svojeg internetskog preglednika kako će početkom ove godine morati prijeći na novije Windowse, žele li i dalje primati nadogradnje Chromea.
Sci-Tech / Internet | 06. 01. 2023. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stigla je 2023., godina u kojoj će Microsoft ugasiti produljenu podršku za svoje stare operacijske sustave, Windows 7, 8 i 8.1. Rijetki korisnici koji su imali pravo na ovu produljenu podršku ostat će bez nje 10. siječnja, što znači da bi ovi OS-ovi s tim datumom trebali biti službeno umirovljeni i na posljednjim aktivnim sustavima (barem kad je riječ o službenoj podršci i ažuriranjima).

S time u skladu i Google je najavio da će ukinuti podršku za Chrome na ovim OS-ovima. Nedavno su objavili i detaljniji vremenski raspored, kako bi podsjetili korisnike da na vrijeme nadograde svoja računala na novije operacijske sustave.

Kako piše Google, Chrome 109 bit će posljednja inačica koja će se moći instalirati na Windowse 7, 8 i 8.1. Chrome 110, okvirno najavljen za 7. veljače, bit će prva verzija tog preglednika koja će isključivo zahtijevati Windowse 10 ili novije, javlja Bug.

Kad je riječ o onima koji i dalje ne misle napustiti stare Windowse, Google im poručuje kako će stari Chrome i dalje raditi, no za njega neće biti izdavana nikakva daljnja, pa ni sigurnosna, ažuriranja. Topla je njihova preporuka svima, dakle, da se prebace na neki od aktualnijih Microsoftovih OS-ova.

Ova promjena bila je najavljena još početkom 2020. godine, a trebala je stupiti na snagu sredinom 2021.

Tada je bila odgođena zbog pandemije, da bi do odgode došlo još dvaput – prvi puta najavljivalo se kako će kraj podrške biti u siječnju 2022., a sada u praksi vidimo gašenje podrške tek godinu nakon toga.

Kopirati
Drag cursor here to close