Kreće EU Voice

Hoće li EU uspjeti pokrenuti vlastite društvene mreže?

EU Voice bi trebao biti alternativa Twitteru, a EDPS je objavio da također testira EU Video kao alternativu za YouTube, koja se temelji na platformi otvorenog koda, PeerTube.
Sci-Tech / Internet | 09. 05. 2022. u 07:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski nadzornik za zaštitu podataka (European Data Protection Supervisor EDPS) objavio je krajem travnja da će javno testirati vlastiti poslužitelj Mastodon, nazvan EU Voice, kao način na koji europske institucije i agencije mogu komunicirati s korisnicima interneta.

EU Voice bi trebao biti alternativa Twitteru, a EDPS je objavio da također testira EU Video kao alternativu za YouTube, koja se temelji na platformi otvorenog koda, PeerTube.

Zajedno, te platforme su dio onoga što je kolokvijalno poznato kao fediverse; zbirka besplatnih alternativa otvorenog koda za društvene platforme, skup federalnih poslužitelja koji se koriste za web objavljivanje i hosting datoteka, ali koji, iako su neovisno hostirani, mogu međusobno komunicirati. Na različitim poslužiteljima korisnici mogu kreirati tzv. identitete.

To uključuje usluge kao što su Pixelfed (u osnovi fediverse-Instagram) i Funkwhale (fediverse-Spotify), javlja Mreža.

Hoće li se EDPS uspjeti plasirati te platforme kao stvarnu zamijenu za postojeće američke tek treba vidjeti. Europski dužnosnici su nezadovoljni američkim tehnološkim tvrtkama otprilike posljednje desetljeće, a europski političari i zastupnici učestalo ukazuju na praksu velikih tehnoloških tvrtki prije svega zbog narušavanja privatnosti i samovoljnog moderiranja sadržaja.

“S testiranjem EU Voicea i EU Videoa, cilj nam je ponuditi alternativne platforme društvenih medija koje daju prednost pojedincima i njihovim pravima na privatnost i zaštitu podataka”, istaknuo je europski nadzornik za zaštitu podataka Wojciech Wiewiórowski dodajući kako na EU platformama neće biti reklama i profiliranja korisnika, odnosno kako će korisnicima, između ostalog, omogućiti izbor i kontrolu nad načinom na koji se njihovi osobni podaci koriste.

Ako bi planirane EU platforme zaživjele prije svega će trebati uložiti mnogo novca u privlačenju više od milijun korisnika već postojećih platformi. Osnivač Mastodona Eugen Rochko izvijestio o priljevu desetaka tisuća novih korisnika nakon vijesti da je Elon Musk kupio Twitter no to je mali broj korisnika potrebnih da bi nove platforme imale smisla.

 

Kopirati
Drag cursor here to close