Prijete objavom

Hakeri ukrali povjerljive nacrte Appleovih uređaja

Hakeri su za ukradene nacrte prvo od Quante tražili 50 milijuna dolara, a kada ih je ta kompanija odbila, počeli su ucjenjivati Apple.
Sci-Tech / Internet | 22. 04. 2021. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski hakeri dokopali su se povjerljivih dokumenata o Appleovim uređajima i sada ucjenjuju kompaniju da će, ako im Cookova kompanija ne plati otkupninu, 1. svibnja objaviti sve dokumente.

Kako bi pokazali da misle ozbiljno, hakeri iz grupe REvil već su objavili neke povjerljive dokumente poput nacrta za prošlogodišnji model MacBooka Air, iMac te neke podatke o još jednom Appleovom prijenosniku.

Treba naglasiti kako se hakeri dokumenata nisu domogli hakiranjem Appleovih servera, već napadom na računalni sustav jednog od partnera kompanije Quanta.

Prema informacijama koje kruže mrežom, hakeri su prvo počeli s ucjenjivanjem te kompanije od koje su zatražili čak 50 milijuna dolara. Kada su ih iz Quante odbili, hakeri su se okrenuli Appleu.

Svota koju traže nije poznata, kao što nije poznato kakvih su se sve dokumenata dokopali, odnosno raspolažu li s nekim informacijama koje bi mogle otkriti planove za nove proizvode o kojima još nije bilo riječi, prenosi Zimo.

Na dokumentima koje su objavili na svakoj je stranici vidljiva poruka kako je riječ o Appleovom vlasništvu koje se ne smije reproducirati, kopirati ili objavljivati

Iz Applea kažu kako “istražuju ovaj incident” te ne žele komentirati informacije o povjerljivim dokumentima koji su završili u rukama hakera te o ucjeni, no zato su iz Quante potvrdili kibernetički napad na mali broj servera.

Naglasili su kako surađuju s vanjskim IT stručnjacima na rješavanju problema te da nije zabilježen materijalni utjecaj na poslovne operacije kompanije.

Čini se kako su ovakve krađe povjerljivih dokumenata i ucjenjivanje kompanija jedan od poslovnih modela (ako se to tako može nazvati za jednu hakersku grupu) REvila.

Naime, istu taktiku primijenili su i protiv Acera koji su ucjenjivali, ali i protiv još nekih kompanija, no Apple je svakako najveće ime koje se našlo na njihovom popisu napadnutih kompanija.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Apple reagirati na ovu situaciju, no ako iz Quante nisu htjeli platiti otkupninu, možemo pretpostaviti da bi se na isti potez mogli odlučiti i u Cookovoj tvrtki, što znači da bi hakeri sljedećih dana mogli nastaviti s objavljivanjem njihovih povjerljivih dokumenata.

Kopirati
Drag cursor here to close