Twitter

Europa od Muska traži jamstva

Tajnik EU za unutarnje tržište Thierry Breton upozorio je Muska da će morati poštivati pravila EU…
Sci-Tech / Internet | 10. 11. 2022. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakonodavci guraju Elona Muska da dođe u Europski parlament i uvjeri ih da Twitter neće postati platforma koja ugrožava demokraciju, piše Bloomberg.

Sophie in 't Veld, ključni član povjerenstva za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, rekla je da je zabrinuta zbog davanja "slobodne ruke" govoru mržnje, poticanju mržnje i nasilja i dezinformacijama koje mogu utjecati na izbore.

"Prvo želimo da znamo: hoće li on zaista igrati po pravilima, poštovati europske zakone", rekla je in 't Veld, nizozemska zastupnica u Europskom parlamentu, za Bloomberg TV.

"Mislim da također želimo biti sigurni da Twitter neće biti, recimo, prijetnja demokraciji."

Tajnik EU za unutarnje tržište Thierry Breton upozorio je Muska da će morati poštivati pravila EU, prije svega Zakon o digitalnim uslugama koji zahtjeva od kompanija da uklone nezakonit sadržaj i poduzmu više akcija u borbi protiv štetnog sadržaja.

Musk, koji sebe predstavlja kao apsolutistu slobode govora, napravio je niz ključnih promjena na Twitteru otkako je preuzeo vlast krajem oktobra, uključujući otpuštanje skoro polovine radne snage kompanije, kao i zahtjev da korisnici plaćaju da bi dobili plavu kvačicu koja do sada je značilo da je kompanija verificirala identitet korisnika.

In 't Veld je također rekla da ne bi platila da zadrži plavu kvačicu.

"Zašto bih platila Elonu Musku?", upitala je ona i dodala da je Musk kupio kompaniju da bi zaradio novac. "Moramo da platimo za njega da vodi svoj posao?"

Kopirati
Drag cursor here to close