Internetska usluga za Irance

Elon Musk aktivirao Starlink iznad Irana

Elon Musk aktivirao satelitsku internetsku uslugu Starlink iznad Irana kako bi pomogao Irancima koji prosvjeduju protiv vlasti.
Sci-Tech / Internet | 25. 09. 2022. u 11:52 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk, nakon što je dobio zeleno svjetlo od vlade Sjedinjenih Američkih Država, aktivirao je satelitsku internetsku uslugu Starlink kako bi pomogla Irancima koji prosvjeduju nakon smrti 24-godišnjakinje u policijskom pritvoru.

"Danas smo poduzeli mjere kako bismo unaprijedili slobodu interneta i slobodan protok informacija za iranski narod, izdajući Opću licencu kako bismo im omogućili veći pristup digitalnim komunikacijama kako bismo se suprotstavili cenzuri iranske vlade", napisao je američki državni tajnik Antony Blinken na Twitteru.

Odgovarajući na objavu Blinkena na tu temu, Musk je napisao: "Aktiviramo Starlink."

U priopćenju koje je dalo Ministarstvo financija navedeno je da je Opća licenca izdana s ciljem povećanja podrške slobodi interneta u Iranu.

Istaknuto je da su iranske vlasti ograničile pristup internetu nakon demonstracija koje su izbile prošli tjedan nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhitila državna "policija za moral" u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, a potom se proširile na više iranskih gradova.

SAD je poduzeo korake kako bi "podržao slobodan protok informacija i pristup informacijama utemeljenim na činjenicama" za iranski narod.

Starlink je svemirski sustav na kojem SpaceX godinama radi kako bi olakšao pristup internetu u dijelovima svijeta gdje pristup ograničen.

SpaceX, čiji je osnivač Elon Musk, planira uspostaviti mrežu od 12 000 satelita Starlink u Zemljinoj orbiti. Planirano je da projekt bude završen 2027. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close