VIDEO

Kaos na iranskim ulicama: Žene pale hidžabe, ubijeno 8 osoba

Najmanje osam prosvjednika je ubijeno tijekom pet dana prosvjeda, prema broju službeno objavljenih smrti i onih koje je prijavila skupina za ljudska prava.
Vijesti / Svijet | 21. 09. 2022. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nekoliko gradova u Iranu izbili su nasilni prosvjedi zbog smrti 22-godišnje djevojke Mahse Amini. Ona je umrla u pritvoru nakon što ju je uhitila moralna policija jer nije htjela nositi hidžab. Prosvjednici se sukobljavaju s policijom.

Najmanje osam prosvjednika je ubijeno tijekom pet dana prosvjeda, prema broju službeno objavljenih smrti i onih koje je prijavila skupina za ljudska prava, prenosi Index.hr

Pucnjava

"Čuo sam tri pucnja. Policija je blokirala ceste kad sam ja bio tamo. Bio je to potpuni kaos. Sinoć sam bio vani. Upravo sam autom prelazio iz središnjih dijelova grada.

Nastala je velika prometna gužva i stotine ljudi su bile na ulici. Policija je govorila ljudima da ne idu u središnje dijelove grada, ali stotine su već bile tamo. I u jednom trenutku došlo je do sukoba policije i naroda", rekao je stanovnik grada Qazvina za MailOnline.

Dvije su osobe preminule jučer u gradu Kermanshah na zapadu Irana, a 25 osoba je ozlijeđeno, piše iranska novinska agencija Fars. Kurdska skupina za ljudska prava Hengaw sa sjedištem u Norveškoj, koja je prva izvijestila o te tri smrti, rekla je u srijedu da su tijekom noći ubijena još dva prosvjednika.

Odgovor na nasilje

Tijekom prosvjeda neke su žene skidale hidžabe i vrtjele ih u zraku. Videosnimke na internetu prikazuju dvije žene kako bacaju svoje hidžabe u vatru. Još jedna žena je viđena kako reže kosu u znak protesta.

Mnogi Iranci, osobito mladi, vidjeli su smrt 22-godišnjakinje kao dio žestokog nadzora Islamske Republike nad neslaganjem i sve nasilnijeg postupanja moralne policije prema mladim ženama. Na nekim prosvjedima prosvjednici su se sukobili s policijom, a u glavnom gradu Teheranu vidljivi su gusti oblaci suzavca.

Prosvjednike su također jurili i tukli motociklisti Basiji, koji su volonteri iranske paravojne Revolucionarne garde. Basiji su u prošlosti nasilno gušili prosvjede, uključujući prosvjede protiv prava na vodu i lošeg gospodarstva u zemlji. Prosvjednici su uzvikivali parole poput: "Smrt diktatoru!"

Pucnjevi i vodeni topovi 

Videosnimke koje su iranski novinari podijelili na društvenim mrežama pokazuju kako snage sigurnosti pucaju iz vatrenog oružja i vodenih topova, jure prosvjednike i tuku ih palicama. Ovi prosvjedi su najozbiljniji prosvjedi u Iranu te prvi izazov režimu. Pojavila se snimka prosvjednika koji su nadvladali policiju, a jedan je prosvjednik oborio jednog službenika za moral na tlo.

U očitom pokušaju smirivanja napetosti pomoćnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija izrazio je sućut obitelji djevojke ubijene u pritvoru u Teheranu.

Smrt 22-godišnjakinje i odgovor Irana na prosvjede izazvali su osude Ujedinjenih naroda, Sjedinjenih Država, Francuske i drugih zemalja. "Prosvjedi pokazuju drugi mogući put za Iran", rekao je britanski ministar vanjskih poslova.

"Žalosno je što neke zemlje pokušavaju iskoristiti incident koji se istražuje kao priliku za ostvarivanje svojih političkih ciljeva i želja protiv vlade i naroda Irana", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani.

Kopirati
Drag cursor here to close