Kako ih ukloniti?

Čak i ako niste na Facebooku ili WhatsAppu, Meta možda ima podatke o vama

Postoji alat, koji je Meta napravila nakon priličnog pritiska raznih tijela za zaštitu privatnosti, a koji svima omogućava provjeru podataka koje Meta ima o njima i predaju zahtjeva za njihovo uklanjanje.
Sci-Tech / Internet | 09. 11. 2022. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako to možda nekima zvuči nevjerojatno, postoje osobe koje izbjegavaju koristiti društvene mreže i nemaju svoje profile na njima. Neki su ih imali negdje u prošlosti i odlučili da to nije za njih te obrisali svoje profile, dok drugi nikad nisu željeli biti dio mase i otvoriti svoj profil.

No, to ne znači da tvrtke poput Mete (vlasnika Facebooka, Instagrama, Messengera i WhatsAppa) nemaju vaše podatke.

Prikupljanje podataka

Naime, Meta prikuplja te podatke od vaših kontakata - članova obitelji, prijatelja, pa čak i poslovnih kontakata, čak i ako vi to niste odobrili. Kako su došli do tih podataka?

Prilikom aktiviranja neke od tih usluga (odnosno otvaranja profila na nekom od tih servisa), Meta će korisnika pitati želi li dopustiti pristup svojim kontaktima, kako bi lakše pronašli te kontakte na tim istim servisima. Većina ljudi, bez puno razmišljanja, dopustit će pristup tim podacima, a to znači da će Meta dobiti vaše ime i prezime, broj telefona i e-mail, čak i ako nikad niste koristili neki njihov servis.

S obzirom na to da to baš i nije etično, postoji alat, koji je Meta napravila nakon priličnog pritiska raznih tijela za zaštitu privatnosti, a koji svima omogućava provjeru podataka koje Meta ima o njima i predaju zahtjeva za njihovo uklanjanje.

Iz Mete se brane da prikupljene podatke koriste za provjeru, pripadaju li podaci nekom od korisnika. Kako pojašnjavaju, ako podaci pripadaju nekom od korisnika Meta proizvoda, njihovi će se profili prikazivati u prijedlozima za prijatelje ili kao prijedloge profila za praćenje na Instagramu. Također, dodaju, prikupljeni podaci se koriste za provjeru sumnjivih aktivnosti i osiguravanje sigurnosti platforme te praćenje broja korisnika Meta proizvoda.

A što ako baš i ne želite biti dio Metinog svijeta? Postoji način kako natjerati Metu da "obriše" neželjene podatke, javlja Zimo.

Kako ukloniti podatke

Potrebno je otići na link za uklanjanje kontakata i tamo odabrati provjeru podataka. Facebook nudi mogućnost provjere tri vrste podataka - broja mobilnog telefona, fiksnog telefona i e-mail adrese.

Nakon upisivanja traženog podatka (ako želite provjeriti sve te podatke morate za svaki proći zasebnu proceduru), Meta će poslati potvrdni kod na vaš e-mail ili broj telefona. Kad upišete potvrdni kod, dobit ćete rezultate.

Ako je podatak pronađen u njihovoj bazi, možete zatražiti njegovo brisanje. No, to ne znači da će taj podatak zaista biti izbrisan. On više neće biti dostupan drugim korisnicima (u obliku prijedloga za prijateljstvo i slično), ali će i dalje biti u Metinoj bazi kako bi u budućnosti, tako barem tvrde, spriječili njegov ponovni prijenos, kad neki drugi kontakt omogući Meti pristup svojim kontaktima.

Kako ga potpuno izbirisati? Pa zapravo, konkretnog postupka nema. Osoba koja želi da njeni ili njegovi podaci budu u potpunosti izbrisani iz Metinih baza mogla bi se žaliti Agenciji za zaštitu osobnih podataka i sudskim putem tražiti brisanje, ali i onda je upitno hoće li ti podaci biti zaista u potpunosti izbrisani.

Zato, prilikom bilo kakvog otvaranja profila na nekom internetskom servisu ili u aplikaciji, dobro čitajte uvjete korištenja i što se s vašim podacima (ali i podacima o vašim kontaktima) događa te tko je njihov vlasnik kad jednom stisnete "Prihvaćam".

 

Kopirati
Drag cursor here to close