Projekt Loon

Alphabetov internetski balon proveo 312 dana u stratosferi

Projekt Loon trebao bi poslužiti za prenošenje signala i pristupa Internetu u zabačene dijelove svijeta. Najnoviji rekord potvrđuje napredak ove tehnologije nakon sedam godina rada na njoj
Sci-Tech / Internet | 30. 10. 2020. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alphabet se pohvalio svojim postignućem zabilježenim još u ožujku ove godine. Njihov balon iz projekta Loon oborio je dosadašnji rekord i u stratosferi je proveo najviše do sada, čak 312 dana.

Lansiran je iz Portorika u svibnju prošle godine, a ponovno je na tlo sletio više od deset mjeseci nakon toga, u ožujku ove godine u Meksiku.

Na svojem putu napravio je gotovo cijeli krug oko Zemlje i prevalio put duži od 200.000 kilometara, "lutajući" nebeskim prostranstvima nad Južnom Amerikom i Tihim oceanom.

Ovo postignuće pokazuje napredak u izradi balona, tehnologiji i materijalima, te načinu upravljanja njima dok su u stratosferi, poručuju iz Googleove krovne kompanije Alphabet.

Oni već sedam godina rade na projektu Loon, koji bi trebao donijeti pristup Internetu u dijelove svijeta gdje to nije moguće učiniti zemaljskim baznim stanicama, javlja Bug.

Osim što su mnogo napredovali u izradi i letenju balonima, Alphabetov tim unaprijedio je i sustav pakiranja te brze dostave balona s telekomunikacijskom opremom na mjesto odakle bi on trebao biti lansiran.

Dok je pojedini Loon balon u zraku, tim na tlu bilježi detaljne telemetrijske podatke o njemu – od putanje, preko temperature, stanja goriva, tlaka i slično, sve kako bi ga mogli na siguran način održavati u stratosferi kroz dugo vremensko razdoblje.

Nakon slijetanja svaki se balon detaljno pregledava i analizira kako bi se mogle donijeti preporuke za daljnja poboljšanja dizajna.

Materijali od kojih je balon izrađen čak se i digitalno skeniraju da bi se otkrili znakovi degradacije, a za analizu detaljnih skenova zaduženi su i ljudi i umjetna inteligencija. Projekt Loon novim je vremenskim rekordom pokazao da može biti isplativ, kao i da baloni mogu letjeti dovoljno dugo da posluže kao zamjena za bazne stanice na tlu.

Kopirati
Drag cursor here to close