Liječenje sljepoće

Znanstvenici po prvi put uspjeli 'urediti' DNK očiju, srca i jetre

Sci-Tech / Flash | 21. 11. 2016. u 11:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki znanstvenici sa Salk Institute objavili da im je uspjelo, korištenjem nove tehnike, izliječiti sljepoću kod štakora. To je prvi puta da je itko uspio urediti DNK očiju, srca i jetre u kojima leži uzrok mnogih teških i neizlječivih bolesti. Stanice ovih organa rijetko se dijele pa je u njih teško prodrijeti da bi se učinile promjene.

Salk Institute tvrdi da su otkrili “sveti gral” editiranja gena. Tehnika je nazvana HITI i upotrebljena je za liječenje sljepoće kod štakora. Poslije uređivanja DNK, štakorima se vid dobrim dijelom vratio. Dr Belmonte, voditelj istraživanja kaže da je ovo nešto što se prije nije moglo raditi. Po prvi puta ušlo se u stanicu koja se ne dijeli i modificirana je po želji.

Kineska tehnika

Vijest stiže samo jedan dan kasnije nakon što su kineski znanstvenici objavili da su uspješno testirali sličnu tehniku modificiranja DNK, nazvanu CRISPR. Do prekjučer to je bila najefikasnija metoda za diobu stanica velikih organa kao koža ili crijeva. Kineska tehnika koristi normalne mehanizme tehnike kopiranja i omogućava da DNK bude umetnuta na vrlo precizne lokacije unutar genoma.

Sa Salk Instituta kažu da je njihova tehnologija deset puta učinkovitija u inkorporiranju nove DNK u kulture diobenih stanica. Znanstvenicima je uspjelo umetnuti nove gene na precizna mjesta u DNK kod odraslih stanica koje se više ne dijele kao one u oku, mozgu, pankreasu ili srcu. Sve to daje nove nevjerovatne mogućnosti za liječenje bolesti.

Veliki izazov

Veliki je izazov kod svih tehnologija koje mijenjaju genom dobiti dovoljno stanica da bi se inkorporirale u novu DNK. Ljepota HITI tehnologije je u tome da se može prilagoditi svakoj vrsti tehnike uređivanja gena.

Konačno postoji tehnika modificiranja DNK stanica koje više nemaju diobu. Po prvi puta možemo sanjati o liječenju neizlječivih bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close