ARCA 2016.

Zagreb: Bh. inovatori predstavljaju šest inovacija

Sci-Tech / Flash | 20. 10. 2016. u 15:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci (NSB) otvorena je Međunarodna izložba inovacija ARCA 2016. na kojoj će u tri dana biti predstavljeno 180 inovacija iz osam zemalja regije i svijeta.

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske (UIH) u NSB-u je danas službeno otvorena trodnevna, 14. po redu Međunarodna izložba inovacija ARCA 2016. koja će do 22. listopada predstaviti izlagače iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske.

Predsjednik UIH-a Marko Bubaš ukazao je na loše stanje sa inovatorstvom u Hrvatskoj, s obzirom 6,6 patenata na milijun stanovnika, dok ih Slovenija ima 60, a Europska unija, bez Hrvatske, 111,6 patenata na milijun stanovnika.

Naveo je i manjkavosti robotike u Hrvatskoj koja ima 19 robota na 10.000 zaposlenih, dok ih Slovenija ima 60, Austrija 220, a Japan preko 400 na 10.000 zaposlenih.

I na ovoj ARCA-i gostuje Asocijacija inovatora BiH (AIBiH) sa ukupno šest inovacija koje je u Zagreb došao prezentirati Husein Huić, generalni tajnik ove asocijacije.

Prezentirane inovacije iz BiH su: samoadaptivni toplinski izvori, udica sa unutrašnjim bodljama, piramidalni vrtovi, uređaj za branje plantažnog bobičastog voća, zapreka štetočinama za ulaz u košnicu te sušara sa rotacionim posudama.

Huić je istaknuo kako članovi AIBiH-a imaju pravo na besplatnu zaštitu svoje inovacije, ukoliko je inovacija dorađena do stupnja u kojem se može predati u Institut za intelektualno vlasništvo BiH.
Na ARCA-i 2016. je moguće vidjeti najrazličitije inovacije koje su već zaštićene ili su u fazi zaštite. Među najzanimljivijima su: samohodni vagon za rasuti teret, prijenosi sterilizator čaša za napitke, specijalni prezervativ protiv AIDS-a, lift koji ne pada, sredstvo za zaštitu od poplava koje proizvodi električnu energiju.

ARCA predstavlja inovatore pojedince, istraživačke timove i organizacije, a izložba ima brojne pokrovitelje, među najznačajnijima su predsjednica Republike te dva resorna ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close