Kvaliteta zraka

Zagađenje zraka će trajati do travnja

Sci-Tech / Flash | 13. 12. 2016. u 08:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jučer je došlo do izmjene meteoroloških uvjeta koji su se povoljno odrazili na kvalitetu zraka.

Iako su slab vjetar i destabilizacija općih meteoroloških odnosa bili očekivani nismo očekivali da će se u toj mjeri kvalitetu zraka popraviti u kotlinama, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ipak su i jučerašnji dnevni prosjeci koncentracija lebdećih čestica, i pored značajnog smanjenja, ostali iznad graničnih vrijednosti na svim mjernim mjestima izuzev pozadinske stanice Ivan-sedlo, a u Tuzli i Zenici i koncentracije sumpordioksida.

U poslijepodnevnim satima koncentracije zagađujućih materija su počele naglo opadati, i to prvo na stanicama u sjevernijim dijelovima Federacije BiH.

Tijekom današnjeg dana se ne očekuje značajan porast koncentracija zagađujućih materija. Trend ponovnog postupnog porasta koncentracija zagađujućih materija očekuje se od sutra.

Trenutno poboljšanje kvaliteta zraka treba promatrati kao predah, jer kalendarska zima još nije počela i slične epizode izuzetno zagađenog zraka kakva je bila u prethodnim danima mogu se očekivati sve do travnja sljedeće godine.

Za provedbu koraka i mjera za sprječavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su županijske i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close