Tužna zbilja

Za mladu Danijelu nema posla u struci iako je objavila 16 znanstvenih radova

Sci-Tech / Flash | 25. 04. 2016. u 16:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadesetosmogodišnja Danijela Ćetković iza sebe ima objavljenih 16 znanstvenih radova. Najveći broj njih je predstavljen na međunarodnim konferencijama.

Da granice kada je u pitanju znanost ne postoje, svjedoči i činjenica da se za ovu mladu znanstvenicu čulo u mnogim Europskim zemljama. Upravo je veliki broj radova iz oblasti biologije, koju je i završila, objavljen u stranim časopisima.

Ipak granice postoje, dodaje Danijela, kada je u pitanju zaposlenje. Tako, iako je fakultet završila u roku sa visokim prosjekom, posao u struci još nije našla.

"Trenutno imam 16 radova objavljenih kao koautor, znači pored mene ima još nekoliko autora. Uglavnom su to radovi objavljeni na konferencijama međunarodnog karaktera, što u Srbiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj. Uglavnom kod nas znanost nije pretjerano razvijena, posebno kada je ta oblast biologije u pitanju, tako da smo bili primorani eksponirati se vani jer ljudi tamo imaju više razumjevanja za znanost", rekla je Danijela Ćetković, prenosi RTVBN.com.

Najviše se bavi temama fiziologije životinja i ekofiziologije. Ipak dodaje da se kod nas ne može posvetiti ovoj prirodnoj oblasti. Problem su uvjeti i nedovoljna opremljenost labaratorija koji su ključni za istraživanja.

"Labaratoriji su, nažalost, jako loše opremljeni. Počeli smo sada u zadnjih nekoliko godina i putem stranih donacija i uz pomoć ministarstva to popravljati, ali sve je to na puno nižoj razini nego vani. I onda mi imamo problem kada objavljujemo radove jer moramo imati referentne labaratorije koji će podržati te naše rezultate. Ne mogu uzeti neku kinesku vagu naprimjer, već mora biti od nekog značajnijeg proizvođača", dodala je Ćetković.

Njeni planovi za budućnost su svakako znanstvena istraživanja. Ipak zbog cjelokupne situacije, Danijela će svoje snove ostvarivati negdje drugo. Svoj diplomski i magistarski rad je sama financirala, a plan joj je stipendija za doktorske studije.

Radovi će joj u tome mnogo pomoći, ali ono što muči i Danijelu i mnoge druge mlade i pametne ljude, jeste što bolju budućnost nažalost moraju potražiti izvan granica.

Kopirati
Drag cursor here to close